Blog

Mijn eerste ervaring met Wasbaar Luieren

20190704_113924
De Islamitische huisvrouw Minimalism Nature

Mijn eerste ervaring met Wasbaar Luieren

Noah is ondertussen 2 maanden oud, en dit keer hebben wij gekozen voor wasbaar luieren i.p.v. wegwerp luiers. Sinds zijn geboorte heb ik veel vragen binnengekregen over dit onderwerp. Dus wil ik het vandaag gaan hebben over onze ervaring, de voor- en nadelen en neem ik de tijd jullie vragen wat uitgebreider beantwoordden.

    

Waar begin je met wasbaar luieren?
De eerste gedachte bij wasbaar luieren is natuurlijk alles behalve aantrekkelijk. Ook ik stelde mijzelf meteen de vraag of het niet enorm vies was, en of het niet teveel tijd in beslag zou nemen. Ik wilde het graag fis’i’billah deze keer beter doen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor ons kind als je naar zaken als het materiaal gaat kijken. Tegelijkertijd wilde ik wel dat het haalbaar zou zijn. Dus ging ik op opzoek naar wat het beste voor ons zou werken.

Al snel kom je erachter dat er anno 2019 enorm veel soorten zijn, en het er een stuk makkelijker op is geworden. Tegenwoordig heb je namelijk kant en klare luiers die je direct in de wasmachine kan doen na gebruik, en er dus eigenlijk geen ‘schoonmaakwerk’ aan te pas komt. Daar zal ik zo iets gedetailleerder op in gaan.

Maar wat veel soorten, merken, kleuren en materialen. Wanneer je nog niet weet wat je wilt is het moeilijk om door de bomen het bos te zien. Onderstaande link heeft mij destijds enorm geholpen met de eerste basis informatie: https://www.wasbaarwonderland.nl/wat-is-wasbaar-luieren/typen-wasbare-luiers.html

Wat je ook kunt doen is je vraag stellen in de Facebook groep: “Wasbare Luiers” https://www.facebook.com/groups/246986122046569/ Bijna elke vraag die je je maar kunt bedenken is hier al gestelt, en het heeft mij echt super geholpen om een keuze te maken in welke soort wij wilde aanschaffen.

Onze bamboe luiers, en de bijbehorende “overbroekjes”

    

Welk merk gebruik je?
Uiteindelijk heb ik voor het merk ‘Little Lamb’ gekozen omdat dit al voorgevormde luiers zijn, en dus makkelijk in gebruik. Het materiaal is bamboe dus lekker zacht aan de billetjes, en ze verkopen er online complete starterspakketten van. Ideaal als je nog een ‘beginner’ bent en geen idee hebt hoeveel je van wat nodig hebt, en wat goed bij je baby past.

De sluiting is met klittenband dus je kan ze makkelijk verstellen op maat, en goed passend maken. Hier overheen heb je dan een ‘overbroekje’ zoals je ze noemt, die ze in allerlei kleuren en printjes verkopen. Super schattig, en ze staan ook nog eens hartstikke leuk op een warme zomerdag als ze lekker in hun luier liggen. Deze doe je er overheen om lekkage te voorkomen.

*Totaal off-topic, maar als je dan toch voor wegwerp gaat, bestel 3 van die losse overbroekjes voor in de nacht! Het zal je iedergeval een hoop spuitluiers besparen. Daar waar ik bij wegwerp dagelijks lekkage had, is het mij nu nog geen een keer voorgekomen. Toch wel er-uug fijn wanneer je geen poepkleding hoeft te wassen. 

Onze luierwas die in de tuin staat te drogen :’) 

    

Hoe werkt het verschonen en aandoen?
Hoe het werkt is eigenlijk vrij simpel, je doet hem precies hetzelfde aan als een wegwerp luier, alleen doe je er dit keer een overbroekje overheen. Het voordeel van wasbare luiers is dat ze ook zogenoemde ‘boosters’ hebben die je er bij in kan doen om langer droog te blijven. Dit zijn in mijn geval textielen bamboe velletjes die je er simpelweg extra in stopt. Ideaal voor in de nacht, of als je lang onderweg moet. 

Vervolgens gooi je dit keer tijdens het verschonen de luier niet weg, maar berg je hem op in de luieremmer, en gooi je deze in de wasmachine zodra je genoeg hebt voor een volle was. Simple as that.  

Hoe je dit doet met poep? Wanneer je baby nog geen vast voedsel eet kan je ze nogsteeds direct wassen in een wasmachine, en hoef je hierbij niks voor te spoelen. Yes i am not joking, ze komen er spierwit en schoon weer uit.

Wanneer je baby vast voedsel gaat eten kan dit natuurlijk niet meer, en hebben ze hier wegwerp vellen voor. Deze kan je wegspoelen in de wc samen met de ontlasting, en hierna hetzelfde proces weer herhalen. (Vergelijk het voor je gemak met een bio-afbreekbaar maandverbandje die je gewoon weg zou kunnen spoelen in de wc :’))

Alles wat je nodig hebt;
De booster in de luier…
En klaar! 🙂 
 

 

Hoe doe je dit onderweg of op reis? 
Voor onderweg kan je een wet bag aanschaffen waar je ze in kan opbergen totdat je thuis bent. Ze hebben vaak handige vakjes, laten geen geur en water door en hebben de meest leuke printjes en kleuren. Uiteindelijk dus paniek om niks.

Op reis gaan wij het over een maandje voor het eerst meemaken in Marokko in shaa Allah. Maar over het algemeen zal dit hetzelde gaan als thuis. Je bergt ze op, en wast ze. Als jij dus een hotel/appartement/camping locatie enc. hebt met een wasmachine zit je goed. Ga je op een rondreis of zit je op een plek zonder wasmachine? Tja, dan wordt het lastig en kan je altijd nog voor de vakantie even op wegwerp overgaan.

Alles wat wij nodig hebben op één plank! 

  

Mijn voor- en nadelen op een rijtje:

Nadelen:
Je moet overduidelijk meer wassen. Met een set van zo’n 20 luiers wassen wij elke 2 dagen een luierwas. Maar goed, als je dan gaat nadenken dat het letterlijk erin gooien, knopje aan en daarna ophangen is vind ik het reuze meevallen.
Je kind groeit natuurlijk en op enig moment moet je eenmalig weer een deel van je set een maat groter aanschaffen. Uitgerekent zit je nogsteeds goedkoper uiteraard dan met wegwerp, maar met wasbare luiers moet je de aankoop wel in een keer doen wat voor sommige lastig kan zijn.

Voordelen:
Lekkage is verleden tijd. Bij wegwerp heb je naar mijn gevoel veel sneller lekkage waarbij je vervolgens die vieze drap van je kindje kan halen. Alhamdoulillah, Noah is ondertussen al 2 maanden, en nog geen natte of vieze kleding gehad. 
Uiteraard is het veel beter voor het milieu, en zorg je voor een stuk minder afval. Wist je dat van de geboorte tot zindelijkheid één kind ongeveer 6000 wegwerpluiers produceert?
Financieel bespaar je er goed geld mee. (Ook met wasbaar heb je de duurdere merken en designs, maar dit is natuurlijk een kwestie van vergelijken en uitkiezen.)
Wasbare luiers zijn beter voor de gezondheid van je kind. 
In wegwerpluiers zitten aardig wat chemicaliën om snel en veel vocht op te nemen. Die chemicaliën zijn daar zo goed in, dat ook de natuurlijke vochtbalans van de huid wordt beïnvloed. Hierdoor ontstaat sneller uitslag of huid irritaties.

 

Al met al wegen bij ons de voordelen overduidelijk op tegen de nadelen. En je moet het maar zo zien; hoeveel uren verspillen wij nu eigenlijk aan het scrollen door social media? Zijn die paar minuten  om wat luiers op een droogrek te leggen dan echt zo’n grote moeite voor een schonere aarde, en een gezonder kind?  




Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare