Praktische tips om een balans te vinden tussen het moederschap en (thuis)werk
februari 27, 2019 2020-11-29 18:27Praktische tips om een balans te vinden tussen het moederschap en (thuis)werk
Praktische tips om een balans te vinden tussen het moederschap en (thuis)werk
Praktische tips om een balans te vinden tussen het moederschap en (thuis)werk – Het valt mij op dat steeds meer moeders het idee hebben dat er gekozen moet worden als het gaat om ambities, werk of hobbies in tegenstrijd met het moederschap. Alsof die twee niet samen kunnen gaan.
Het opvoeden van een individu, en het bijhouden van een huishouden neemt ook gewoon veel tijd (en vooral energie) in beslag. En vanuit je natuurlijke instinct is het logisch dat je de kinderen altijd voor laat gaan. En dat je het wegcijferen van jezelf, en jouw passies hiermee goedpraat. “Want moeder zijn ben je altijd op de eerste plek.” Is wat je vaak hoort.
Online ben ik best actief met verschillende projecten, leuke uitjes en hiernaast werk ik gewoon 32 uur in een bedrijf. Nu krijg ik steeds vaker de vraag hoe ik dit combineer met het moederschap, en een huishouden dat ook gewoon om zijn dagelijkse arbeid vraagt.
Dus wil ik deze blog speciaal wijden aan alle moeders die er meer uit willen halen, en (zoals ieder van ons) wel eens moeite hebben met het behalen van onze doelen. Hierbij heb ik de tips die voor mij het productief mama zijn haalbaar, en een stuk leuker hebben gemaakt op een rijtje gezet!
Time Management
Voor iemand die op school eigenlijk alles op automatische piloot deed, was dit even wennen. Maar er komt een moment dat je als ouder realiseert dat je tijd optimaal gebruiken een echte must is, dit wanneer je productief wilt zijn in combinatie met kinderen.
Kinderen zijn chaos, there i said it. Je kan een prachtige planning maken, maar als jouw kind even niet lekker in zijn vel zit, krampjes heeft of knorrig is weten wij allemaal dat je dag zo voorbij is. Zorg ervoor dat wanneer je wat tijd hebt je deze zo goed mogelijk benut.
1. Maak geen to do lijst op dag en tijd.
Maak een to do lijst over de gehele week. Mocht er iets door je kinderen uitgesteld worden ga je hierdoor niet met een demotiverend gevoel naar bed, maar sta je de volgende dag met veel meer energie op. Dit omdat je niet het gevoel hebt gefaald te hebben.
Dit lijkt klein, maar heeft emotioneel een groot effect op je gemoedstoestand, en dus indirect ook op je langer termijn doelen.
2. Waar heb je stilte voor nodig, en wat kan je combineren met kinderen?
Zorg ervoor dat je de ‘simpele’ dingen (zoals het huishouden/koken) zoveel mogelijk doet wanneer de kinderen bij je zijn. Al is het nog zo verleidelijk het juist andersom te doen.
Bedenk hierbij dat het betrekken van kinderen in het huishouden een super goede fundering is voor hun opvoeding, het heel leuk kan zijn en je op de kleine rustmomentjes ook echt kan focussen op het behalen van je doelen (wat jou weer energie geeft).
*Tuurlijk zijn kinderen niet altijd even plezierig, maar of je nu speelgoed achter ze opruimt of de was, ze volgen jouw activiteit toch wel. Je zult versteld staan hoeveel je met kinderen om je heen kunt doen, en wat een voldaan gevoel het geeft wanneer je dit allemaal klaar hebt!
Ritme & Planning
We hebben het net even over het benutten van tijd gehad, en hoe plannen niet altijd even gemakkelijk gaat wanneer er kinderen in het spel zijn. Maar wat kan je nu eigenlijk wel plannen?
In ons ritme zijn er een aantal dingen uitgesprongen die enorm veel effect hebben op hoeveel rust en me-time ik heb, in combinatie met tijd voor doelen en hobbies. Dit waarbij onze planning een super grote rol speelt:
1. Vaste bedtijden, geen vast slaapritueel
Toen wij in Marokko woonde lachte mijn schoonfamilie mij vierkant uit toen ik nog zwanger was. Bedtijden, in Marokko? Ja ja.
Puntje bij paaltje heb ik volgehouden en hier veel vruchten van geplukt. Hoe ik dit deed met familiebezoek (wat in Marokko tot 01:00 heel normaal is), en reizen? Je kind leren niet alleen in slaap te kunnen vallen in hetzelfde bed, met hetzelfde liedje of hetzelfde knuffeltje en persoon. Maar enkel op hetzelfde tijdstip met iemand die ze vertrouwen.
Elke dag hetzelfde tijdstip voor zowel de dutjes als nachtrust, maar ik ben bewust vanaf zijn geboorte op stap blijven gaan, bij familie wezen slapen en niet op de teentjes door het huis gaan lopen na bedtijd.
Het voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van tig factoren tot je een keer rust mag ervaren, maar ook dat je leuke dingen gewoon kan blijven doen en je het ouderschap hiermee kan combineren. Dat wanneer mama moe is papa het kan overnemen. En dat je na bedtijd gerust een luide DIY hobbie, je werk kunt doen of niet bang hoeft te zijn om te lachen als je een leuke comedian met je partner wilt kijken.
2. Niet samen wakker worden, of in slaap vallen met je kind
Ik weet het, ouderschap is slopend. Ook ik heb genoeg dagen dat ik in slaap val met Adam, of mijn wekker afzet en in alle schrik wakker wordt van 2 grote bruine ogen die mij aankijken en om een boterham vragen. Dit terwijl de hele verdieping van top tot teen is omgebouwd. Niet echt lekker wakker worden dus, maar toch de standaard voor veel ouders.
Wil je je dag goed benutten zijn 2 factoren van groot belang:
Rustig wakker worden, en rustig naar bed gaan. En dit kan alleen wanneer jij (er zo vaak mogelijk) voor zorgt dat dit op een manier gebeurd waar jij als persoon energie uithaalt. Dit kan met het fajr (ochtend) gebed, een kop thee of een lekkere warme douche. Maar zorg ervoor dat hoe je dit ook doet, je even tot jezelf kan komen en in alle rust je dag kan beginnen.
Het lijkt alsof je veel meer energie haalt uit die 20 meer slaap, maar echt, in de praktijk valt dit nog vies tegen. Dit geldt precies hetzelfde voor het naar bed gaan. Zo zijn kinderen echt niet de enige voor wie rust en regelmaat van belang is.
En hoe zalig het ook is met je kleintje in slaap te vallen (want dat is het natuurlijk ook!) Heb je er de volgende dag mentaal veel meer aan als je nog even met je man kunt zitten op de bank, een hoofdstuk van je boek kan lezen of net die paar klanten kan afhandelen.
*Plus, wanneer het standaard is wakker te blijven, maakt dit het in slaap vallen met je kind nog 10x zaliger wanneer het gebeurd!
3. Thema dagen
Het klinkt misschien stom, maar ondanks het feit dat niet elke dag te plannen valt helpt het wel om specifieke dagen centraal te stellen voor bepaalde categoriën taken.
Zo hebben wij zondag echt als familie dag waarin enkel op uitzondering vanuit huis gewerkt wordt, en heb ik weer andere dagen die ik indeel voor online projecten of bijvoorbeeld huishoudelijke taken en uitstapjes. Hierbij combineer ik nogsteeds, en verschuif ik waar nodig in mijn wekelijkse to do lijst. Maar toch brengt het een groot voordeel met zich mee.
Vooral mijn zoontje van 3 jaar speelt hier enorm op in, en dat is aan alles te merken. Op enig moment herkent je kind een patroon op dagen, en gaan ook zij dit spiegelen. Zo weet Adam precies wanneer wij de grote boodschappen gaan doen, de was of wanneer het lees&leer tijd is en Adam zelfstandig iets moet ondernemen. Dit voorkomt een hoop strijd en uitleg, en dus ook zeeën van tijd.
Op deze manier kom je 9 van de 10 keer aan je taken van de dag toe, en is mijn to do lijst vaak al klaar voor het einde van de week. Dit maakt verschuiven niet erg, en creëert meer tijd voor nieuwe doelen en tijd voor uitstapjes met je kind. Een win-win voor iedereen.
Dit waren de tips die voor ons vooral veel baat hebben, maar ik kan mij voorstellen dat dit per huishouden zal verschillen.
Wat doen jullie om zo productief en uitgerust mogelijk te blijven als gezin?