Vlees minderen – Een islamitische overweging
Vlees minderen – Een islamitische overweging
Na onze dood zullen wij op alles beoordeeld worden. Al onze lichaamsdelen zullen gaan praten. Hoe zijn wij met ons lichaam omgegaan? Hebben wij onze longen volgepompt met rook of onze lever beschadigd met alcohol? Wat hebben wij allemaal geconsumeerd, zo door de jaren heen? En wat voor effect heeft dit gehad op onze gezondheid?
Hoe halal is ons vlees?
In zowel de Marokkaanse als Nederlandse cultuur is vlees erg populair. De meeste gezinnen eten het dagelijks, en sommige zelfs tijdens de lunch en het ontbijt. Het is vaak de kers op de taart, en een maaltijd zonder is een teken van armoede of tekortkoming. Maar is dit eigenlijk wel goed voor ons, en hoe halal is de leverancier van datzelfde vleeswaar?
Dat vlees halal moet zijn is algemeen bekend, maar hoe consequent gaan wij hier mee om? Halal is een breed concept namelijk. Halal betekend letterlijk; alles wat islamitisch is toegestaan. Dit houd in dat wij niet alleen moet letten op hoe het dier geslacht is, maar ook hoe het dier heeft geleefd, en hoe het vlees is klaargemaakt. Is het wel goed voor ons lichaam, en zijn wij ons er wel van bewust wanneer dit niet het geval is.
Te vergelijken met de hijaab (bedekking van de vrouw). Je kan wel een hoofddoek dragen, maar zolang je gedrag hier niet bij aansluit zal deze weinig effect hebben. Zo kan je ook best halal geslacht vlees eten, maar wanneer deze is ingespoten met hormonen, of het dier vreselijk heeft geleden, hoeveel waarde heeft het halal slachten dan nog?
Dagelijks vlees eten ongezond?
“Eiwitten, vitamine en mineralen. Allemaal bouwstoffen die ons lichaam hard nodig heeft. Dan is het toch super goed om elke dag vlees te eten?” Dit was mijn gedachte voor een lange tijd. Dat dit elke dag in grote porties iets te veel van het goede was, daar stond ik niet bij stil. Het was lekker en daar was ook alles mee gezegd.
Niet alleen veroorzaken dierlijke vetten een verhoogde kans op hart- en vaatzieken, ook wijzen steeds meer onderzoeken uit dat er wel degelijk een verband is tussen hoge vlees consumptie en verschillende vormen van kanker. Hierbij hangt het er natuurlijk vanaf wat voor soort vlees je kiest, en hoe je deze bereid.
Soms vraag ik mij wel eens af waarom wij zoveel vlees eten. We zijn het gaan zien als iets noodzakelijks, terwijl dit helemaal niet zo is. Niet in deze hoeveelheden iedergeval. En dan kan je natuurlijk zeggen dat onze profeet ook vlees at, maar dat is echt appels met peren vergelijken. Vroeger was het vlees onbewerkt, biologisch en werd het echt in hele andere maten en porties geconsumeerd. Sterker nog, vaak werd vlees enkel gegeten bij een speciale aangelegenheid.
Islamitisch verantwoord
Ook moeten wij onszelf afvragen of wij wel genoeg onderzoek doen naar waar ons vlees vandaan komt. Islamitisch slachten houd in dat het dier met zo min mogelijk pijn aan zijn einde komt. Ook wordt er in de islam veel waarde gehecht aan de omgang met dieren.
Hoe kan het dat wij op dagelijkse basis kippen kopen die groeihormonen hebben gekregen, in te kleine kooien hebben gezeten, en pas op het einde aan een islamitische slager zijn verkocht. Dan zij wij toch net zo schuldig aan dierenleed, dit wanneer wij zelf niet eens nagaan waar ons vlees vandaan komt? Dit voelt voor mij heel onverantwoordelijk.
Ik zeg hierbij niet dat vlees eten ineens haram is, of zelfs makrooh. Wel zeg ik dat wij meer energie moeten steken in dat wat ons lichaam echt nodig heeft. Probeer in plaats van elke dag, je vlees inname te minimaliseren tot 2 maal per week. Ook horen wij als moslim vlees te kiezen waarvan de dieren goed hebben geleefd, dus bijvoorbeeld afkomstig van een biologische leverancier.
Hoe vaak eten jullie vlees? En welke richtlijnen houden jullie aan?
Comment (1)
Anoniem
Heel goed punt! Hier zit ik zelf ook erg mee. Hier in Nederland is biologisch halal erg moeilijk te vinden. Eigenlijk zou halal al voor biologisch moeten staan, maar dat is helaas niet vanzelf sprekend hier voor het vlees.