Blog

Conny & Kawtar

photo-1516919543650-450730d02014
Interviews

Conny & Kawtar

Toen Kawtar in 2013 bekeerde tot de Islam, was dit niet zonder enige weerstand. Wat gaan de mensen in ons dorp zeggen, als zij in een hoofddoek naar buiten komt? Zal er met de vinger worden gewezen dat mijn opvoeding gefaald is? Ben ik mijn kind aan het kwijtraken? Angst en woede, dat ging er door Conny heen. Ook had haar oudste zoon het er zwaar mee, die stelde Conny voor de keuze: Hem of haar.

 

Wanneer heeft uw dochter zich bekeerd?
Mijn dochter heeft zich bekeerd in de zomer van 2013, en dit heb ik volledig geaccepteerd.

Heeft u zelf een geloof en hecht u veel waarde aan het doorgeven hiervan?
Ikzelf ben als Christen opgevoed, al ga ik enkel naar de kerk als het moet. Mijn geloof ben ik eigenlijk door de jaren heen verloren.

Hoe kwam u erachter dat Kawtar zich wilde bekeren?
Dit heeft zij mij in de auto verteld.

Wat was uw eerste reactie?
Ik was uit mijn lood geslagen, ik hoopte echt dat het zal overwaaien. Ook dacht ik destijds dat het beter was om te zwijgen, dit om geen discussies met haar te krijgen.

Waar ik het meeste mee zat was de gedachte dat zij dit niet voor zichzelf deed. Dan eerder om een familielid van haar vaders kant te plezieren, deze vrouw was namelijk al langer bekeerd.

Waar was u bang voor, en hoe ging u hiermee om?
Ik was bang om met de vinger nagewezen te worden, alsof ik in mijn opvoeding gefaald was. Wij wonen in een klein dorp. Dus wanneer zij met een hoofddoek de straat op zal gaan, dan vreesde ik best voor de reacties daarop. Ik was boos en zat vol met woede en angst, ben ik nu mijn kind kwijt?!

Heeft de bekering van Kawtar veel impact gehad op jullie relatie?
Jazeker, enige impact was er wel. Haar broer die toen 16 jaar wilde het niet accepteren, dit terwijl mijn jongste zoon er geen enkele moeite mee had.

Wat vooral pijn deed was mijn oudste zoon die mij liet kiezen: Hem of haar. Ik ging daar dan ook niet op in.

Hoe gaan jullie nu om met verschillen, en waar lopen jullie tegenaan?
Naarmate de tijd verstreek kwam ook de rust weer terug. Ik heb nu een schoonzoon en alles gaat eigenlijk prima. Wanneer zij langskomen zorg ik dat er halal in huis is, en verder is er niet veel om tegenaan te lopen.

Het is heel simpel: Ik toon respect en krijg respect terug.

Hoe ging de omgeving met de bekering van uw dochter om?
Och, de mensen zijn tegenwoordig zo kortzichtig. Dan durven ze je niet eens aan te kijken of iets te zeggen. Je kan het zien aan de blik in hun ogen, of wanneer ze wegdraaien als jij voorbij komt. Al helemaal omdat ze zien dat ik dan geen hoofddoek draag, dat maakt de situatie nog meer opvallend.

In het begin moest ik mijzelf echt de vraag stellen: Zijn dit nu echt mijn kennissen? Dan zie je pas echt iemands ware aard. Mijn dochter en ik storen ons er nog aan, al ga ik hierdoor alleen maar extra tonen hoe trots ik op haar ben.

Kijkt u nu anders tegen de Islam aan?
Ik waardeer nu echt de manier van leven. Ook heb ik er veel over bijgeleerd in die tijd. Extremisme heb je in elk geloof, dus Islam specifiek maakt mij daar niet bang voor. Het allerbelangrijkste is dat mijn dochter gelukkig is, dat is wat elke moeder wenst voor haar kind.

Wat mij het meeste boos maakt is hoe de Islam altijd in het verkeerde daglicht wordt gezet. Mensen reageren echt uit ontwetendheid. Simpelweg omdat zij niet openstaan naar een andere manier van leven.

Wat zal u graag aan andere ouders meegeven?
Geef je kind de voordeel van de twijfel, en benader het positief. Je moet ergens open voor kunnen staan wil jij je twijfels kunnen laten varen. Wat er ook gebeurd, het is en blijft je eigen vlees en bloed die jij 9 maanden onder de hart hebt gedragen. Dit laat je toch niet zomaar gaan?

Je hebt maar twee keuzes: Of je werkt de bekering tegen en raakt je kind kwijt, of je stelt je ervoor open en maakt er het beste van. Dan komt het allemaal echt wel goed. Op het einde wil je als ouder niks meer dan je kind gelukkig zien. Als je dat in je achterhoofd houd, dan kan niks tussen jullie komen.

Ook je verhaal delen? Contacteer ons nu!

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare