Blog

Werk, kinderen & terug naar de basis – Mijn 3 beste Tips + Gratis Planmethode

still-life-minimalist-lifestyle
Back to the Netherlands De Islamitische huisvrouw Minimalism

Werk, kinderen & terug naar de basis – Mijn 3 beste Tips + Gratis Planmethode

Met de geboorte van Dawud (aka baby nummer 4), de uitbreiding van Ummah Hosting en Dutch Muslima & onze zoveelste terugkeer naar Nederland was het een welbewogen jaar. Laten wij gerust zeggen het jaar dat ik tot mijn uiterste ben gedreven en gedwongen werd om keuzes te maken die voor meer balans zouden zorgen. Hierin moest vooral ik veel aan mijzelf werken en dingen moeten doen die ik al jaren niet heb gedaan zonder mijn ambities op te offeren.

En omdat het duidelijk is dat dit probleem zich niet alleen bij ons afspeelt wil ik de grootste veranderingen en tips met jullie delen, opdat wij als opvoeders van de volgende generatie onze huishoudens kunnen blijven voeden, in juiste banen leiden en onderteunen.
Uitleg en planmethode gratis te downloaden in de link!

Een gezonde balans tussen werk en gezin
Zelfstandig ondernemen is een zegening, je bent vrij om je uren in te plannen hoe je wilt, waar je maar wilt en met de klanten die je zelf wilt. Maar een grote valkuil hierin is het gedachtegoed anno 2024 ´als ik alleen deze klus erbij pak ondersteun ik mijn gezin met zus of zo´, en dan vervolgens jezelf helemaal voorbij gaan terwijl je eigenlijk hier helemaal niet de reserves in energie of uren voor hebt. En dit geldt natuurlijk ook voor moeders in de loondienst die ´toch die paar uurtjes erbij pakken´ of ´alleen die late shift deze week´ terwijl dit eigenlijk helemaal niet in lijn loopt met hun verantwoordelijkheden thuis. Ik zou zelfs zeggen een gevaar vormen voor de basis behoeftes van iedereen binnen het gezin.

Ik liep al jaren met zowel kleine als grote doelen thuis die mij als persoon gelukkig zouden maken, en ons gezin gebalanceerder. Maar eigenlijk kwam hier altijd een klant of ´last minute´ opdracht tussendoor. Schrijven bijvoorbeeld, hier kom ik al structueel een jaar niet aan toe, ook de overgang van supermarkt brood naar thuis bakken stond al 5 jaar op de planning. En met baby nummer 4 kwam er eigenlijk alleen maar meer druk bij. Dus heb ik het nieuwe administratieve jaar het roer 360 graden omgedraaid. Samenwerkingen die te weinig structuur hadden of teveel stress opleverde zijn beëindigd en elke dag is er een ´shut down´ tijd waarin de werk laptop dichtgaat en klanten net zoals bij regulieren kantoren gewoon moeten wachten tot wij weer aan het werk zijn de volgende ochtend.

Viel dit bij elke klant even goed? Nee. Maar merk ik 100% meer rust en barakah binnen het gezin? Ja, en hun zullen altijd op nummer een staan. Ook moeten wij als gemeenschap echt af van het idee dat ´omdat we moslims onderling zijn´ het allemaal maar zo flexibel moet. Je hebt je werkuren lieve oumi, en hou je hier standvastig aan. Je verantwoordelijkheden voor je gezin staan namelijk altijd voorrop en als je barakah wilt in je inkomen moet je jezelf hier echt hard voor maken, al maak je hier niet altijd vrienden mee. En het mooie? Je zult zien dat juist door een strakkere professionelere uitstraling (of je nu in de loondienst zit of zelfstandig werkt) je hierdoor ook mensen aantrekt die hier dezelfde werkinstelling bij hebben, en dus weer voor nieuwe inkomsten zorgen zonder dat jij hierbij jezelf in 1000 stukjes hoeft te delen.

Groeien door te plannen! (Gratis planner in de link)
Een maand voor de Ramadan zijn wij begonnen met een experimentele planning. Dit was n.a.v. een filmpje dat wij online hadden gevonden van een ondernemer in Egypte die hiermee zowel zichzelf motiveerde hogere doelen te behalen, als meer tijd voor zijn gezin te creëren. Dit klonkt goed dachten wij!

De planmethode werkt als volgt:
1. Je begint de week in te delen met afspraken/activiteiten die al door de tijd en locatie vast staan. Denk aan zwem- of studielessen, jummah, doktersafspraken van die week, vrijwilligerswerk, noem het maar op. Ik gebruik dit element bijvoorbeeld ook om per kind een-op-een tijd in te plannen waarop ik een simpele wandeling met ze maak, samen ons terug trekken of een spelletje doen.

2. Hierna ga je over naar de doelen die jij op dagelijkse basis wilt gaan realiseren tot gewoontes. Denk aan dagelijks Koran lezen, je dua, workout of het lezen van boeken. Oftewel: de kleine dingen die door de alledaagse chaos er tussenuit schieten. Deze plan je nu ook in met een locatie + hoeveelheid tijd.
Voorbeeld: Ma-Din-Woe-Don-Vrij vul je in: 10min. Koran Lezen om 08:00 in de woonkamer.
Het is namelijk bewezen dat wanneer jij een taak al specificeert en als het ware ´klaarzet´ je de drempel (denkwerk om het in gang te zetten) zo laag mogelijk maakt en de taak sneller oppakt.

3. Hierna ga je over tot de dagelijkse taken die altijd terugkeren zoals het koken, bedtijd ritueel kinderen, mails enc. Deze ga je ditmaal efficienter inplannen zodat ze minder tijd in beslag nemen of gewoon in betere banen verlopen.

4. Als laatste eindig je met de grotere taken/activiteiten die je wel vrij kunt inplannen maar toch grote prioriteiten hebben. Denk aan je werkuren (als je zelfstandig werkt), grote work outs, projecten met je kinderen of dingen waar jij jezelf in wilt ontwikkelen zoals studies. Maar ook de leuke uitjes, wandelingen of spelletjes met je gezin waar je voorheen dacht geen tijd voor te hebben. Ze krijgen nu een eigen daggedeelte waarin geen enkele andere taak mag tussenkomen! Lees: dus ook geen mobiele telefoons of werklaptops.

5. Last but not least: elke week moet een LEGE DAG hebben waarop werk of studie niet is toegestaan, dit is mentaal nodig zodat je een uitlaatklep hebt in de week waar je als het ware naar toe werkt. Murajaha telt uiteraard niet als studie/nieuwe materie maar valt denk ik bij de meeste huishoudens als dagelijkse gewoontes. Doe hierin vooral wat goed voelt en jullie huishouden rust geeft. Ook krijgt elke week een challenge! Waarin wil je jezelf uitdagen? Elke dag van de week krijgt een cirkel die je mag inkleuren als het is gelukt. Zo kun je je eigen gedrag beter analyseren en elkaar motiveren in aspecten. Denk aan zaken als ´jezelf beheersen met boos worden´, ´Elke dag vers brood bakken´, ´Niet verslapen voor fajr´, ´30min. voor mijzelf helemaal niks doen´. Wat jouw doel ook is, daag jezelf en je partner uit!

Door de dagen heen markeer je telkens wat is gedaan en zo doorloop je de week. Die geeft je niet alleen de nodige dopamine door het voldane gevoel per gedane taak maar geeft ook overzicht. Aan het eind van de week ga je samen met je partner zitten en bespreek je welke doelen wel of niet zijn gelukt en waardoor dat denk je komt. Je verdeelt deze in: ´The good´, ´The bad´ en ´The lesson´. En op basis van deze feedback met elkaar plan je de volgende week weer in om diezelfde doelen te behalen op basis van wat die week op de planning staat.

Hierbij horen nog zoveel meer toffe adviezen maar ik ga voor de Arabisch sprekende het filmpje delen om thuis nog rustig te bekijken. Voor de Nederlandstalige heb ik een schema gemaakt los gemaakt zodat ook jullie er thuis mee aan de slag kunnen! Arabische originele link:
https://www.youtube.com/watch?v=J7VqdsJeM9w&t=6s

Ik hoop echt dat deze manier van plannen bij jullie een net zo groot effect heeft als bij ons, op deze wijze heb ik binnen 2 maanden tijd ondertussen volledig kunnen omschakelen van supermarkt brood naar enkel vers vanuit huis (blog volgt nog voor het recept), wij hebben als gezin dagelijks Arabisch/Koran op kunnen pakken and last but not least: onze gezinsbalans voelt echt weer waar hij hoort. De sfeer is veel minder gestresst, iedereen weet wanneer hij wat moet doen en er is genoeg tijd voor zowel het ontwikkelen (zakelijk als persoonlijk) zonder dat dit het gezin en ieders basis behoeftes beinvloed. En dat is voor ons toch wel echt goud waard. Om deze reden moest en zal ik een moment vinden om deze voor jullie uit te werken. Je download de planner hier gratis: https://www.dutchmuslima.com/product/gratis-planmethode-stappenplan-digitaal-product/

Als laatste: You can´t fill from an empty cup
Het is eigenlijk belachelijk dat het mij 4 kinderen en een derde migratie heeft moeten duren voordat ik echt leerde om grenzen te bewaken, maar goed, beter laat dan nooit toch? Bij Haroun (kind 3 lol) was het eigenlijk al teveel maar omdat je het fysiek nog als een psycho kunt redden doe je dit, want zo zijn moeder nu eenmaal of niet?

En al helemaal in een maatschappij waarin druk zijn wordt geprezen en het rustige kalme leven eigenlijk als onvoldaan of onambitieus wordt neergezet. Alarmerend to say least, want precies dit gedachtegoed is de reden dat zoveel huishouden uit balans zijn, mensen met burn-outs lopen en helaas zelfs voor scheidingen zorgt.

Dat stukje ´niks´ doen op een dag is cruciaal om jezelf te blijven voeden en hiermee dus ook je energie levels waardoor je dingen gedaan krijgt in het leven. Waarmee jij je kinderen met genoeg liefde, communicatie en emotie regulatie kunt opvoeden tot fatsoenlijke burgers. Zorg er dus echt voor dat je ook dit op de dag structueel inplant, want er is echt niks goeds aan ´kijk mij nou even druk en belangrijk zijn´ als jij hierdoor je band met je kinderen of partner langzaam aan verliest.

Echt, die stoere business vrouwen op social media plannen dit namelijk ook consequent in, of niet en hebben een stinky mess at the homefront. Dus zorg dat je zo nu en dan even terugkeert naar de basis en dingen doet die je lichaam rust geven. Voor mij is dit bijvoorbeeld de moestuin en lekker dagelijks mijn broodje bakken. Geregelt een heerlijke powernap met de kleintjes. Lekker schermen weg, met de handen in aarde en deeg en je hoofd leegmaken. Zoek uit wat jou rust geeft en plannen dus!

Er zijn natuurlijk zoveel meer inzichten en tips die ik zou willen delen over het afgelopen jaar, maar ik wilde beginnen met deze omdat ik oprecht denk dat jullie huishoudens hier direct de vruchten van kunnen plukken. Mijn volgende gewoonte die ik weer wil oppakken? Wekelijks schrijven! Dus hopelijk zullen ook nieuwe blogs dit keer sneller volgen. Mij een beetje motiveren dit nog sneller weer op te pakken? Laat gerust een comment achter of deel dit artikel met andere oumi´s.


Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare