Blog

Terug naar Marokko

photo-1519566066052-40db349dd42c
Mama in Marokko

Terug naar Marokko

Het is misschien een verassende keuze met alles wat wereldwijd gaande is, dit was het zelfs voor ons. Binnen een maand werd het besluit genomen, hebben wij ons huis leeggemaakt en zijn wij terug verhuisd.
 
Al een jaar zaten wij met de handen in het haar. Wij zaten totaal niet op onze plek in Nederland, maar wij waren natuurlijk ook niet voor niks vertrokken jaren geleden.
 
Door een samenloop van  omstandigheden (zowel prive- als politieke/maatschappelijke) hebben wij uiteindelijk toch de knoop doorgehakt en zijn wij ons nieuwe avontuur begonnen. 

 

Niet meer hetzelfde gezin
Toen wij uit Zweden naar Nederland kwamen hadden wij altijd al in ons hoofd dat Nederland geen eindstation ging worden. Het was mede door het Chaves arrest dat wij zo makkelijk zijn blijven plakken, en het feit dat werk en opstart zo vlot ging. Natuurlijk ook de vraag waar veel moslims in Nederland net zoals ons mee zitten: want als we niet goed zitten in Nederland, waar dan wel?
 
Maar het afgelopen jaar is er zoveel veranderd. Zowel in ons gezin, als de nationale- en internationale politiek. De gezondheid van mijn man is fysiek nog helemaal niet goed, en in Nederland werden we van instantie naar instantie gestuurd om ons vervolgens totaal niet serieus te nemen. Onze onderneming gaat ondertussen steeds beter, maar in combinatie met de ziektewet zouden wij daar niet op kunnen uitbreiden zonder administratief in de knoop te komen. Een situatie waarin je als jong gezin wilt investeren in je toekomst, maar het bijna voelt alsof het je onmogelijk wordt gemaakt.
 
De toekomst plannen van thuis- en islamitisch onderwijs in Nederland zien er ook niet heel rooskleurig uit, en dan hoef ik niet eens uit te leggen wat er met het maatschappelijke klimaat gaande is voor praktiserende gezinnen.
  
Want de toekomst van onze kinderen, hoe gaat Nederland eruit zien over 10 jaar? Als ik in Dinxperlo nu al zoveel uren van mijn dag kwijt was aan het organiseren van play-dates en themadagen, zodat hij in aanraking kwam met mensen bij wie wij volledig konden zijn hoe wij zijn, met eigenlijk veel te lange reistijden, hoelang ga ik dat volhouden als moeder zijnde? Met mijn eigen werk en studies op de achtergrond?
  
Als gezin dat niet van plan is om te vaccineren moet je jezelf voorzichtig de vraag durven stellen; als ik in Nederland sowieso geen toekomst zie, hoelang kan ik nog vrij reizen zonder dat mij om een bewijs wordt gevraagd?
 
Ik hoop nog heel lang, begrijp mij niet verkeerd, maar het zijn onzekere tijden en ik ben verantwoordelijk voor mijn kinderen en hun toekomst. dus moesten wij dit aspect meenemen in reisplannen en de tijdsduur tot vertrek. Je gaat jezelf voor de kop slaan als je uiteindelijk toch ‘vast’ komt te zitten in een land waarvan je op voorhand al wist niet te willen eindigen.
 
En als ik nu vanuit Marokko lees hoe rap de eisen gaan, dan denk ik dat de ‘overhaaste’ beslissing voor vele in onze kring toch best wijs is geweest.
  
Adam heeft via de moskee toch nog een afscheidsfeestje met zijn vriendjes gehad, en maakte al maanden deel uit van het gesprek. Dus gelukkig kwam voor hem het besluit niet als verassing en heeft hij hier ondertussen al meerdere vriendjes gemaakt. Ook ik had hier nog een vast netwerk dus heb ondertussen alweer wat terrasjes kunnen pakken met oude vriendinnen. Onze familie in Marokko is groot omdat mijn man hier zelf is geboren en getogen, dus als gezin zijn wij thuisgekomen in een warm nest wat weer even heel fijn is na een paar jaar toch wat geïsoleerd te zitten in Dinxperlo (waar wij alleen mijn moeder en stiefvader hadden om te zien).

 

What about Morocco?
Want, wij waren toch niet zonder serieuze redenen vertrokken destijds? Dat klopt zeker, het was ook geen gemakkelijke keuze. Destijds speelde er vooral 2 grote factoren mee voor ons vertrek: scholing voor de kinderen en werk. Wij waren vooral afhankelijk van mijn inkomen bij het callcenter, en met de keuze om thuis te willen blijven voor de kinderen, zou er lang niet genoeg overblijven om van te leven.
 
Met dit in ons achterhoofd hebben wij sinds Zweden verschillende online projecten uitgeprobeerd om ons zo onafhankelijk mogelijk te maken van werk uit de loondienst versus het zijn van eigen baas. En na wat experimentele projecten is Ummah Hosting er als gelukkige uitgekomen.
 
Genoeg maandelijkse hosting kosten om een bescheiden leven te kunnen leiden in Marokko, en we kunnen hiernaast in shaa Allah sparen door de service- en grafische opdrachten die we hiernaast verlenen. Hiermee was ons grootste obstakel opgelost, al is het natuurlijk best spannend hoe dit het eerste jaar in Marokko zelf zal gaan. Maar om succes te boeken moet je nu eenmaal soms in het diepe springen, dus dat is wat wij nu doen. Vertrouwen leggen in Allah subhana wa ta ala, hard werken en er volledig voor gaan.
 
Onze blik op onderwijs is ook enorm veranderd. Want sinds wij in Nederland zijn begonnen met thuisonderwijs kunnen wij dit gewoon voortzetten in Marokko, dit zal gericht zijn op de Nederlandse kerndoelen met oog op een staatsexamen in de toekomst. Hiernaast onze eigen islamitische doelen die wij willen behalen. Hierin is Marokko een betere ondersteuning als Nederland. Want hier kunnen wij het gemakkelijker combineren met de moskee en losse les uren op lokale scholen voor de vakken waar wij zelf niet sterk genoeg in zijn.
 
In Nederland is het toch vaak meteen prive docenten inschakelen (wat weer erg duur is) omdat het of volledig naar school gaan is, of volledig thuisonderwijs met vrijstelling. Dit maakt het combineren net wat meer uitzoek werk.
 
Zo gaat Adam nu los (voor onbepaalde tijd) naar Arabisch in de ochtend, en Frans in de middag op een buurtschooltje. Puur voor zijn integratie en het eigen maken van de cultuur. Als wij een bepaalde planning hebben zeggen we gewoon die dag; Adam komt vandaag niet, en dan is dat prima. Jij betaald, dus jij bepaald. En dat is echt super fijn om die vrijheid van planning zelf in de hand te hebben.
 
Of Marokko opeens geen corrupt land meer is? Zeker niet. En met de huidige covid-situatie verwacht ik wereldwijd wel meer veranderen waar ik niet perse om sta te popelen. Maar dit zijn dingen die buiten onze macht vallen. En als we dan toch beide landen met de voor- en nadelen tegen elkaar opwegen, dan wint Marokko het ver van Nederland (voor ons gezin ieder geval) want dit zal gewoon echt per situatie verschillen. Dus was de keuze voor ons snel gemaakt.

 

Een nieuwe start
Op moment zijn we hard bezig met het zoeken naar een gepast huisje, (want hey, abrupt verhuizen betekent dat er nog geen tijd was voor een gepaste zoektocht), het overzetten van alle zakelijke relaties naar Marokko en ondertussen gaat het werk gewoon door tussen alle werken door.
 
Hiernaast zijn de kinderen volop bezig met het acclimatiseren op zowel het buurtschooltje, in de taal als met de bijbehorende gebruiken met onze familie hier. Al met al komen we dus eigenlijk uren op een dag te kort, dus zal ik best achterlopen op veel privé berichten. Ik hoop hiermee toch iets aan achtergrondinformatie (wellicht stof tot nadenken voor gezinnen in soortgelijke situaties) meegegeven te kunnen hebben.
 
Op Instagram blijf ik uiteraard dagelijkse updates delen in mijn story, en pakken we snel onze thuisonderwijs planning weer op in shaa Allah. Moge Allah jullie belonen voor al het geduld hiervoor en wij waarderen echt alle lieve berichtjes die onze kant opkomen!
 
Het nieuwe avontuur is weer spannend, hard werken maar een ware zegening. Een land wat vanaf dag 1 mijn hart heeft gestolen en het feit dat we bij onze terugkomst ons weer zo thuis voelde zegt eigenlijk al genoeg. Dankbaar voor mijn mooie gezinnetje, onze lieve familie zowel in Nederland als Marokko en ik kan niet wachten om hier weer een nieuw bestaan met ze allen op te bouwen.

 

Comments (8)

 1. umm hafsa

  salamu alaykom oughti, allahuma baraak super leuk om dit zo te lezen.

  Moge allah ta3allah alles voor jullie vergemakkelijken, ameen.
  mag ik vragen in welke stad je bent gaan wonen?

  fi amanilaah liefs umm hafsa

  1. Wa aleikum salaam wa rahmatulahi wa barakatuh,

   Allahoema ameen dank je! Wij zijn in Sale komen wonen.

 2. Umm Muhammad

  Salaam alaykoem zuster,

  Kun je ook eens schrijven over belangrijke dingen die je moet weten/meenemen/voorbereiden voor je naar Marokko verhuisd? Ik ben online opzoek naar een handige lijst o.i.d.

  En vond je het niet doodeng? Ver van familie en vrienden. En is het in Marokko ook normaal dat kindjes bij anderen thuis spelen?

  1. Wa aleikuum salaam wa rahmatulahi wa barakatuh,

   Goed idee en als ik er tijd voor heb zal ik het zeker doen in shaa Allah. Eng alhamdoulillah niet omdat ik hierin alle vertrouwen had in Allah aza wajal.
   Zeker wel spannend, maar als bekeerling was het echt een thuis creeeren met mijn islamitische familie voor de kinderen (al mijn schoonfamilie woont in Marokko), dus dat was gelukkig wel thuiskomen in een warm bad ondanks het gemis van mijn Nederlandse familie.

  2. Oh en jazeker, hier spelen kinderen ook gewoon bij elkaar thuis haha.
   Hier alleen een stuk meer casual, dus op de valreep versus het weken van te voren inplannen wat wij in Europa kennen.

 3. Hafida

  Moge Allah swt t voor jullie vergemakkelijken. Hoop dat alles snel gewend is.
  Waar in Sale wonen jullie,in welke wijk.
  Woon zelf ook in Sale en was benieuwd.

  1. Allahoema ameen wat leuk zeg! Als je een pm stuurt naar een van onze social media kanalen kom ik graag met je in contact. Altijd leuk nieuwe mensen te ontmoeten.

 4. Nora

  Salaam ahlikoum Lieve zuster, ik wil jou bedanken voor zo eerlijk mogelijk jouw verhaal te vertellen. Het geeft mij op één of andere manier een ondersteunende schouderklop. Wij zijn een jong gezin die over enkele maanden hetzelfde wil ondernemen bi idni Allah. Ik wacht met ongeduld op jouw to do lijst voor hoe en wat te doen bij het emigreren. Moge Allah jouw gezin zegenen.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare