Blog

Thuisonderwijs in tijden van een pandemie

plush-design-studio-l3N9Q27zULw-unsplash
Minimalism Ouderschap Blogs

Thuisonderwijs in tijden van een pandemie

De afgelopen week heb ik met verschillende moeders gesproken over thuisonderwijs in deze onzekere tijden. Sommige vroegen om tips, andere wilde hun ei kwijt en sommige moeders spraken vol lof over ouders die full time voor thuisonderwijs hebben gekozen.

Laat ik beginnen met het feit dat deze week voor niemand normaal of ´de standaard´ is. De meeste thuisonderwijzers vullen hun dagen namelijk ook met sociale bijeenkomsten, educatieve uitstapjes en familie. Want of je nu voor school kiest of niet, iedereen heeft behoefte aan sociale contacten.

Wel bleek achteraf dat toch enkele tips voor moeders in goede aarde vielen, dus wil ik hier graag een blog aan wagen. Zodat ik misschien een andere moeder gerust kan stellen, of op een of andere manier iets kan helpen om de komende weken (of langer?) door te komen.

Hierbij mijn top 3 om zowel productief (als uitgerust) je dagen ritme te geven:

 

Probeer thuis geen school te creëren
Dit is een advies dat vaak als eerste wordt gegeven aan thuisonderwijzers. De omgeving, de mensen en samenstelling is zo anders en je hebt veel meer mogelijkheden om het onderwijs passend (en dus leuker) te maken.

Om in een levendige sfeer als een huishouden hetzelfde ritme toe te passen kan voor enorm veel stress en demotivatie zorgen. Je hebt veel minder studenten dus is de ‘lestijd’ automatisch ook veel korter. En waarom uit een boekje aan tafel werken als je er een leuke praktijk les van kunt maken?

Maar hoe dan wel?
Ik ben ervan bewust dat schoolgaande kinderen bij moeten blijven, maar de situatie is zo verschrikkelijk abnormaal nu. Je kunt niet verwachten dat (vooral jonge) kinderen zo snel hierin kunnen schakelen. Ze voelen het aan alles, en dit is de mogelijkheid om als gezin van elkaar te genieten en even back to basic te gaan.

Kies bijvoorbeeld als gezin een onderwerp uit wat iedereen leuk vind, en maak er deze periode een ‘unit studie’ van. Dat houdt in dat je alle materie verwerkt in dat specifieke onderwerp en dat helemaal gaat uitpluizen met ze allen. Zo zijn ze toch bij met school, maar ben je als gezin in deze onzekere tijden toch lekker met ze allen bezig.

Voor inspiratie kan je op de term ‘unit studies’ eindeloze voorbeelden vinden. Denk voor de moslims nu bijvoorbeeld aan ramadan, maar thema’s als lente kan je ook eindeloos op doorgaan nu!

Behoefte aan even helemaal geen educatieve doelen? Dit is je goed recht. Ga lekker unschoolen en houd je hoofd koel deze dagen. In het dagelijkse leven leren we al meer dan genoeg. Echt.

 

Geef jezelf tijd
Of je nu geloofd dat corona als bio wapen de wereld in is geholpen, het een natuurlijke pandemie is maar de big pharma dit als vaccinatie argument gaat gebruiken, het een waarschuwing  van Allah subhana wa ta’ala is, vooral het sluiten van de grenzen je bang maakt, of je vreest voor het virus zelf. Eind van de dag hebben we allemaal te maken met dezelfde wettelijke en maatschappelijke consequenties.

Dus misschien is het verstandig alle theorieën even te laten rusten, en te realiseren dat wie ook gelijk heeft je er toch geen kracht op kunt uitoefenen. Focus je op je gezin en familie en doe de dingen die je wel kunt doen. Laat los, en leg je vertrouwen in Allah subhana wa ta’ala. Onze voorgangers werden allemaal getest met beproevingen, waarom zouden wij een uitzondering zijn?

Praat erover met je kinderen en laat alle emoties welkom zijn. Vreemde tijden kunnen voor vreemde uitlatingen zorgen, en dat is allemaal oké en normaal. Probeer (buiten het noodzakelijke) niet teveel te lezen en daarna weer een ritme op te pakken dat past bij de huidige situatie.

  

Stel prioriteiten
Je bent lekker bezig in de tuin en staat te kletsen met de overbuurvrouw die ook bezig is. Eigenlijk heel normaal, totdat er een grapje wordt gemaakt over de afstand die tussen jullie is. Dan denk je weer, oh ja. In vergelijking met andere situaties is de grens tussen normaal en bizar nog nooit zo dun geweest.

Tijdens het videochatten met familie in Marokko ook. De kinderen zijn lekker met ze aan het praten, zoals we elke ochtend eigenlijk doen. Maar ineens gaat het over hun lock down, en het regelen van papieren om boodschappen te kunnen doen. 

Dit soort momenten zijn mentaal het zwaarst, want onbewust krijg je op een dag best veel te verwerken, waar je eigenlijk niet bij stilstaat. Maar lichamelijk put dit je enorm uit, zonder dat je het doorhebt.

Wees lief voor jezelf en andere, en eis niet teveel van jezelf. We zitten massaal veel meer binnen, met andere ritmes en bezigheden. Dit kan voor hele mooie momenten onderling zorgen maar ook voor botsingen en deadlines die ineens niet meer haalbaar lijken met kinderen. En die mentale vermoeidheid, neem deze alsjeblieft serieus. 

Maak een lijstje met dingen die gedaan moeten worden, en herzie deze als gezin. Welke zijn nu echt belangrijk? Al lijkt je leven nog zo normaal op veel momenten, de huidige maatregelen overal hebben ook invloed op jou en je hoeft echt niet te doen alsof je super woman bent.
 
Mentaal gezien is het echt beter om minder op je lijst te hebben (en deze ook daadwerkelijk te kunnen behalen), dan een lijst vol te schrijven en half werk doen. Trust me on this one.

 

Ik kan natuurlijk nog wel even doorgaan, maar veel adviezen zullen niet bij iedere situatie mogelijk zijn, of passen. Dus laat ik het voor nu hierbij.

In plaats daarvan wil ik graag horen wat jullie door de eerste week heeft geholpen.Comments (2)

 1. Meryem

  Masha’Allah mooie en bemoedigende woorden. Wij hebben onze sport matten voor de dag gehaald. YouTube aan en bewegen. De kinderen doen lekker mee. Lichamelijke beweging is oh zo belangrijk in een tijd waarin je veel thuis zit.

  1. Super goed ma shaa Allah en zo waar!
   Moge Allah het ons gemakkelijk maken.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare