Blog

De vijf pilaren van de islaam voor kinderen! – Boekrecensie + Foto’s

IMG_20201116_190606_843
Boek Reviews

De vijf pilaren van de islaam voor kinderen! – Boekrecensie + Foto’s

Ik ben enthousiast, want ik mag vandaag schrijven over het eerste echte kinderboek van Ibn Baaz Bookstore! Inderdaad, je hoort het goed, ze hebben nu ook een kinderboek uitgegeven!

Het heet´De vijf pilaren van de islaam´ en is geschreven met het oog op kinderen vanaf 7 jaar. 

Het boek is geschreven naar het kind toe, waarin de 5 pilaren aan ze wordt uitgelegd door middel van duidelijke voorbeelden en handige weetjes. Ook zit er een geïllustreerde uitleg bij van de woedhoe en het gebed. Hiernaast ook een ‘Test jezelf” na elk hoofdstuk.

De achterkant van ´5 pilaren van de islaam voor kinderen´.

  


Hoge verwachtingen
Dat er vanuit Ibn Baaz Bookstore een kinderboek ging verschijnen vond ik geweldig nieuws. Voor mij zijn ze namelijk al sinds mijn bekering de plek om boeken te bestellen voor mijzelf. Dit door hun duidelijke bronnen en mooie onderwerpen. Ook in mijn eigen netwerk werd al over het boek gesproken nog voor het uit was, want eigenlijk was iedereen het er wel over eens: een boek van Ibn Baaz Bookstore moet goed gecontroleerd zijn en inhoudelijk mooi in elkaar gezet.

En laat dit nu net zijn waar je naar zoekt op een leeftijd dat kinderen al zelfstandig kunnen lezen, en je fouten niet meer kunt vervormen zonder dat ze het meekrijgen. Helaas is dit toch wel iets waar ik in aardig wat islamitische kinderboeken tegenaan loop. Er is vaak geen bron te bekennen, en er worden veel details toegevoegd die achteraf geen grondslag bleken te hebben. 

En dat maakt het onderwijzen van je kinderen moeilijk, want zonder bronnen of vertrouwen in de schrijver, hoe kunnen wij vol vertrouwen de boeken voorlezen of zonder toezicht bij de oudere kids laten om van te leren? Het is zacht uitgedrukt als ik zeg dat veel moeders (inclusief mijzelf) best hoge verwachtingen hadden van dit boek. Vooral omdat er voor deze leeftijd eigenlijk niet veel is om uit te kiezen. 

   

Een ´weetje´ uit het kinderboek!

  

Onze eerste indruk
Toen het boek binnenkwam ging het eigenlijk zoals altijd: ons oudste zoontje van 5, die al gillend, met het pakketje aan kwam gerent of het al opengemaakt mocht worden, die het glunderend als eerste mocht openslaan.


Dit vind ik altijd een belangrijk moment, want is een boek aantrekkelijk voor de kinderen zelf? Een volwassene kan een boek nog zo mooi en nuttig vinden, maar als het kind er niks aan vind ben je al snel de aandacht kwijt.

Met de gedachte dat de leeftijdscategorie iets boven het zijne zat observeerde ik rustig hoe hij erop reageerde, en begon met voorlezen zodra hij er klaar voor zat. De plaatjes waren vrolijk, en de schrijfstijl was heel fijn en kinderlijk. Je kunt zien dat er veel werk is gestoken in het pedagogische gedeelte, want wanneer het leren van zaken aanbod kwam, werd er meteen super liefdevol uitgelegd hoe iedereen anders leert en dat dit oké is. En je vooral moet uitzoeken welke manier voor jou het beste werkt. Dat niet alles in een keer gaat, en we dan gewoon even verder kunnen oefenen.

Geweldig vond ik dit om te lezen, en ook mijn zoontje zag ik oplichten. Want hey, dit herken ik van thuis! Ik mag er zijn, en er wordt niet iets van mij verwacht van niet haalbaar is. Hier hebben ze bij ons echt punten mee gescoord want in veel boeken wordt naar mijn idee meer tijd gestoken in de informatie zelf, dan de kinderlijke uitleg die er mee gepaard hoort te gaan. Want de deen hoeft niet streng, of saai te voelen. De islam is een geheel en gebaseerd op liefdevol opvoeden, dat weet iedereen die zich verdiept in de sunnah. Dus het was heel inspirerend om deze schrijfwijze ook echt eens terug te zien. Dit in balans met informatie volgens de juiste bronnen was dit een erg goed begin.

Een pagina uit het kinderboek.

  

Wat kun je verwachten?
Het boek begint echt bij het allerbegin waarin het kind wordt uitgelegd dat een gebouw wordt gebouwd op pilaren. Samen zorgen die pilaren ervoor dat het gebouw niet in elkaar stort. Vanuit hier wordt de vergelijking met onze religie uitgelegd doormiddel van een hadith, en het kind verteld wat hij/zij gaat leren in het boek.

Een fijne opening en ook niet zo statisch dat het meteen begint met een titel genaamd ”Shahada” met daaronder een koud stukje tekst. De hoofdstukken zijn vervolgens heel levendig gemaakt door verschillende invalshoeken, weetjes en verhalen.

Er zit ook een netjes voorwoord bij voor de ouders + gebruikte bronnen, en zelfs een persoonlijk advies. Elk hoofdstuk bevat hiernaast een ‘test jezelf’ waarin het kind kan kijken of hij alles goed heeft begrepen. Er worden complimenten gemaakt wanneer het zowel goed als fout ging, en echt als dialoog tegen het kind gepraat. Yet again, complimenten aan de schrijver!

 

Een van de geïllustreerde stappen het de uitleg over het gebed.Er is een uitgebreide geïllustreerde uitleg voor zowel de wassing als het gebed, waarin wordt ‘ingezoomd’ bij specifieke elementen zoals de houding van de voeten, zodat elk stukje informatie duidelijk overkomt. Ook worden er extra adviezen gegeven voor bij de wassing + gebed waar veel volwassenen soms nog onwetend over zijn allahoema bareek, en verhalen verteld die relevant zijn aan de pilaar waarover wordt gesproken. 

Het boek zou ik verder ook aanbevelen voor kinderen rond de 7 jaar en ouder. Het heeft een fijn lettertype om je kind zelfstandig te laten lezen, is betrouwbaar en de schrijfwijze en informatie sluit er echt op aan. Ook al prima te gebruiken voor jongere kinderen zoals mijn zoontje van 5 als voorleesboek door de illustraties en fijne leesstijl.

 

Een stukje uit een van de verhalen uit het boek.

   

In het kort:
Het boek bevat talloos extra bonusmateriaal, en gaat eigenlijk nog veel verder dan enkel de basis van de vijf pilaren waardoor er meer informatie wordt gegeven dan de titel je wellicht zou doen laten geloven.
In mijn opinie een echte classic van Ibn Baaz Bookstore als je het mij vraagt, een boek van kwaliteit die je meer geeft dan je had verwacht. Moge Allah het zegenen en het van nut laten zijn. Wij zijn er iedergeval erg tevreden mee!
 
Het boek bestellen?
Dit kan via:
 
https://ibnbaazbookstore.com/product/de-vijf-pilaren-van-de-islaam/Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare