Blog

Dierenmanieren – Een Islamitisch Lees- en Luisterboek

Artboard 1
Boek Reviews

Dierenmanieren – Een Islamitisch Lees- en Luisterboek

Vandaag mag ik een review doen over een wel heel tof boek. Want een islamitisch luisterboek, dat was ik nog niet tegengekomen:

”In
Dierenmanieren zijn de dieren net als kinderen met hun emoties en verlangens. Ze hebben allemaal wel een karaktertrek die ze een beetje in de weg zit. De dieren worden eraan herinnerd wat ze kunnen leren uit de Koran of van het leven van de Profeet Mohammed vrede zij met hem.’

Elk dier heeft zijn eigen verhaal en liedje, dat je vervolgens met de QR code uit het boek kunt afspelen (zonder instrumenten). Super leuk want er waren tot nu toe niet veel luisterboeken die bij ons door de keuring gingen.

 

Het introductie verhaal uit het boek ´Dierenmanieren´

  


Op eerste zicht
Het boek begint met een introductie verhaal genaamd ‘Alle dieren in het bos’. Super leuk want in tegenstelling tot andere boeken (waar er vooral wordt gelet op de inleiding voor ouders), heeft deze schrijfster een speciale intro gewijd waar in rijm de kinderen zelf worden geïntroduceerd aan het boek, met wat ze kunnen verwachten, en met wat voor type karakters. Zo werd meteen de vraag gesteld: ‘Misschien herken je jezelf in een of meer van deze dieren.’ ‘Heb jij ook zulke manieren?’ Mijn zoontje reageerde direct dat hij erachter wilde komen, en ”Jaaa!” dat hij ook geloofde in Allah subhana wa ta’ala. Dus dat was een geweldige manier om de kinderen meteen te betrekken in het boek.

Dat het boek al zo verfrissend begon gaf voor mij al aan dat de schrijfster zich goed heeft ingeleefd in de doelgroep. Dit is ook te zien aan de woorden die ze heeft gekozen, en de benamingen van de dieren zoals ”Sli Sla Slakkie” of ”Zarafa de Giraffe”. De tekeningen werd ik ook echt blij van, omdat het lekker kinderlijk en kleurrijk getekend is, maar ondertussen wel gewoon realistisch dat het geen fantasiebeesten worden. Weer eens wat anders dan al dat over moderne wat je vandaag de dag veel ziet. Het is lekker puur, en dat spreekt de kinderen aan.

Het verhaal van ´Ko Konijntje´

   

Opbouw van het boek
Elk dier in het boek begint met zijn verhaal. Er wordt een duidelijk probleem omschreven die het dier tegenkomt door een specifieke emotie of karaktertrek, en daar wordt in rijm vervolgens een mooie oplossing voor gevonden. Dit kan gaan over angst, slechte manieren, boosheid of teveel babbelen (en ga zo maar door). Het boek is op dat punt enorm divers met zijn 71 bladzijdes lang.

Wat mij opvalt aan de verhalen is dat het probleem zo wordt omschreven dat het kind ook zijn omgeving leert begrijpen op de momenten dat zij zoiets doen in het echte leven. Maar zich ondertussen ook zelf gehoord voelen door de realistische voorbeelden uit het boek. Het boek legt hierin vaak de nadruk op het vertrouwen in Allah subhana wa ta ala , en de sunnah wat ik erg mooi vind.

Zo vond mijn zoontje het verhaal van de boze ”Steddie Stier” erg indrukwekkend. ”Als de boosheid is weggezakt, kijkt Steddie Stier om zich heen en voelt zich zo alleen. Had ik maar Aoedhoe bilaahi minaasj sjaitaan nirrazjiem gezegd, dan zou ik heel rustig zijn, ja echt’.

Vervolgens komt op de pagina erna een bijbehorende liedje die jullie over dat dier en zijn probleem verteld. Een super slimme manier om het verhaal nog even te herhalen op een leuke manier. Zowel de verhalen als de liedjes kun je via de QR code scannen en vervolgens gewoon afspelen.

Het is alhamdoulillah zonder instrumenten opgenomen dus wanneer de papa’s niet in de kamer zijn kun je ze volop meezingen met je kleintje, super leuk en ook fijn als je even je handen niet vrij hebt maar je toch een islamitisch verhaal wilt vertellen of beluisteren.

De achterkant van het boek ´Dierenmanieren´

  

Een bonus afsluiting
Als alle dieren zijn geweest zijn er nog 2 ‘bonus versjes/liedjes’ over dieren uit de Koran en een ramadanlied. Super leuk om het boek als geheel af te sluiten, met wat extra informatie over welke dieren er bijvoorbeeld in de Koran voorkomen. 

Al met al kan ik zeggen dat het de verkoopprijs meer dan waard is voor wat je allemaal krijgt. Niet alleen de illustraties, maar ook het taalniveau en het audio gedeelte maakt het voor mij echt en kwaliteitsboek. Het is super origineel en je kunt aan alles merken dat de schrijfster haar werk met liefde doet en er veel plezier aan beleefd. En dit zie je vervolgens weer terug in de beleving van de kinderen die het boek lezen en beluisteren.

Hiernaast vind ik het pedagogisch gezien een hele mooie aanwinst voor het bespreekbaar maken van emoties en hoe wij hiermee om kunnen gaan/ ze kunnen benoemen.

 

 

 Bestellen kan via:
https://salaam-art.nl/boeken/dierenmanieren/

Met de kortingscode ‘dutchmuslima’ kun je het boek nu zelfs tijdelijk met  
5% KORTING EN GRATIS VERZENDEN bestellen tot 28 augustus.

(Deze korting geldt ook voor haar andere
boeken!)
Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare