Blog

Gratis Printable – Ochtend Checklist voor de Kleine Moslim

Untitled design (1)
De Islamitische huisvrouw

Gratis Printable – Ochtend Checklist voor de Kleine Moslim

Kleine jongens worden groot, en zo is bij ons nu ook de kleuterfase aangebroken. Voor ons houd dit in dat we spelenderwijs beginnen met lezen en schrijven, maar ook dat we meer zelfstandigheid gaan oefenen in zijn hygiëne, en het klaarmaken voordat wij uit huis gaan.
 
Dus heb ik voor Adam een ochtend check list gemaakt om het allemaal iets vlotter te laten verlopen. Deze deel ik natuurlijk graag met jullie, en voor het gemak is hij ook beschikbaar in verschillende kleurtjes!

  

Dua & Adhkaar
Als eerste vond ik zijn 4-jarige mijlpaal een goed moment om samen te beginnen aan een vaste dua en adhkaar in de ochtend. Samen kunnen we ze elke ochtend doornemen, zonder hier echt op te hameren om het aan te leren. Dit is eigenlijk dezelfde manier als hoe wij het memoriseren van de Koran doen op deze leeftijd.
 
Tijdens het koken zet ik een surah op repeat en reciteren we hem gezellig al kokend samen na elkaar. Niks hoeft, en alles mag. Uit ervaring doet hij eigenlijk altijd wel mee, en hebben wij echt ons momentje samen terwijl Noah aan het spelen is op de grond.
 
Zo heb je standaard elke dag meerdere momenten dat je samen met de Koran bezig bent, zonder dat je hier echt voor hoeft te zitten. Enorm rustgevend, en erg fijn om langzaam maar toch standvastig die band met de Koran te versterken op een jonge leeftijd in shaa Allah.
 
 
 
Woedhoe & Geen fajr?
Je zult vast denken, waarom staat woedhoe er wel op, maar fajr niet? Dat heeft bij ons een heel simpel antwoord. Woedhoe is een handeling die betreft hygiëne al zeker een plekje dient te krijgen op zijn 4-jarige leeftijd in ons huishouden.
 
Het gebed heeft islamitisch gezien nog geen enkele verplichting op zijn leeftijd, al vind hij het nog zo leuk om mee te bidden. Richting de zomer zal hij vast niet meer met ons wakker worden, en ik wil dat deze check list hem positief stimuleert, en niet negatief wanneer elke dag een vinkje zou ontbreken. Hou je kind een kind, en waak ervoor dat je zijn band met het gebed niet beschadigd door het teveel, en te snel willen van zaken.
 
 
Niyah & ”Ik hou van jou!”
Deze vragen heb ik al van enkele zusters gekregen, want waarom staat het woordje niyah (intentie) erop? Toevallig hadden wij het laatst nog met een studiegroepje erover hoe belangrijk het is om een zuivere intentie te hebben bij de dagelijkse handelingen die je doet.
 
Doe je het enkel zodat je met je kind kan pronken bij de gemeenschap? Zodat mensen goed over je denken? Of zodat je geliefd zult zijn? Bij wat voor handelingen ook?
Of doe je het met de juiste intentie voor Allah subhana wa ta’ala?
 
Dit vond ik een enorm waardevol punt van onze bespreking en wilde ik meteen implementeren in ons huishouden. Het is een momentje dat wij samen reflecteren op de vorige dag, en de nieuwe dag fris beginnen met het werken aan onszelf, voor onszelf fis’i’billah en voor niemand anders.

Met een knuffel en een kus, en benoemen wat we zo leuk aan elkaar vinden. Want ook dat stukje zelfvertrouwen en liefde is elke ochtend een absolute must in ons gezin.

 

Lamineren en hergebruiken!
We hebben onze check list onderdelen gelamineerd, en bij elkaar opgehangen aan de koelkast om hier dagelijks samen mee te beginnen voor onze ochtend wandeling. Het doel is het huis niet te verlaten zonder dat we alles hebben afgevinkt, en zo klaar te zijn voor de dag!
 
Elke dag kan hij de vinkjes dan weer maken en weghalen met een white board marker, en zo in shaa Allah een ritme creëren/weg vinden in zijn ochtend ritueel. Ik heb ondertussen al super leuke reacties binnengekregen, dus wilde het graag gemakkelijker maken voor andere mama’s om het over te nemen.
 
Laat mij dus vooral weten wat jullie van onze check list vinden! 
 

DOWNLOAD HIER DE ADHKAAR NOTITIE


DOWNLOAD HIER DE DUA NOTITIE


DOWNLOAD HIER DE CHECK LIST

 

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare