Blog

Solace Nederland – Begeleiding voor bekeerlingen

photo-1522219406764-db207f1f7640
Artikels

Solace Nederland – Begeleiding voor bekeerlingen

Als ik terug kijk op de periode waarin ik bekeerd ben borrelen er verschillende gevoelens in mij op. Bevrijding, spanning en energie. Maar ook angst, verwarring en een flinke berg eenzaamheid. Het was een zware periode waarin ik mijzelf flink ben tegen gekomen. Voor mijn gevoel stond ik er helemaal alleen voor, en was er niemand die echt begreep hoe moeilijk de overgang van atheïst tot moslim nu eigenlijk was.

Ik was dan ook positief verrast toen ik enkele weken geleden in contact kwam met Solace, een organisatie die zich specifiek richt op de begeleiding en het helpen van bekeerlingen. Het is een organisatie die in 2010 is opgericht in Londen, en nu ook zijn plek heeft gevonden in Nederland.

En omdat ik maar al te goed weet hoe belangrijk de juiste bemiddeling tussen familie, of gepaste begeleiding in zo’n periode is, wil ik jullie graag meer over deze bijzondere organisatie vertellen!

 

Kan je mij uitleggen waar solace voor staat, en wat jullie doen?

Solace is een engels woord en betekend hulp/troost. Dit is wat wij onze clienten willen bieden. Een hulpverleningsdienst waarbij haar ondersteunen om haar doelen te verwezenlijken, aan haar problemen te werken, maar vooral ook een plek waar zij ondersteuning kan vinden.

Solace is oorspronkelijk in 2010 in Londen opgericht, als antwoord op het tekort aan hulpverleningsdiensten voor bekeerde zusters in moeilijkheden. Wij bieden hulp aan alle bekeerlingen, of zij nu net bekeerd is of al vele jaren moslima is en wij bieden hulp bij een uitgebreid scala aan diensten, van eenzaamheid tot huwelijksproblematieken en van verslaving tot twijfels over de islam, en alles wat hier tussenin zit.

Wij bieden doelgerichte individuele ondersteuning en onze hulpverleensters hebben allemaal een cursus gevolgd voordat zij zusters ondersteunen. Wij zijn persoonsgericht en helpen ieder individu om door middel van een actieplan te werken aan haar eigen persoonlijke doelen.

 

Wat is jouw functie binnen deze organisatie, en hoe ziet jouw werkdag eruit? 

Mijn functie binnen solace Nederland is hulpverleningsmanager. Dit houdt in dat ik, wanner er een aanmelding binnenkom het eerste contact met de client leg om meer duidelijkheid betreffende haar problemen te krijgen, en haar uit te leggen wat solace doet, en op welke manier wij haar kunnen ondersteunen.

Als de client hulpverlening wil ontvangen, koppel ik een hulpverleenster aan de client. Ik probeer de hulpverleenster en de client zo goed mogelijk te koppelen, omdat ik geloof dat het erg belangrijjk is om een hulpverleenster te hebben die bij jou past. Ik kijk hierbij naar zaken als leeftijd, regio, karakter, maar ook naar de specifieke hulpvraag.

Het werk dat ik voor solace doe is erg afwisselend en geen enkele dag is hetzelfde. Ik kan daarom ook niet goed aangeven wat ik dagelijks doet, omdat het elke dag afwisselt! Ik doe deze rol naast het zorgen voor mijn gezin. Ik heb 4 kinderen en daar heb ik natuurlijk mijn handen vol aan.

 

Wat is je motivatie geweest om je bij solace te voegen, en wat hoop je hiermee te bereiken?

Toen ik mij zo’n 15 jaar geleden tot de islam bekeerde, besefte ik als bekeerlinge dat er niet zoveel was voor bekeerlingen. Ik had het geluk dat mijn familie en omgeving over het algemeen positief op mijn bekering reageerde maar kwam na mijn bekering in aanraking met zusters die helaas te maken hadden met allerlei moeilijkheden. Ik heb toen vaak gedacht dat er iets ontbrak in Nederland.

Ik ben ongeveer 3 jaar na mijn bekering geeimigreerd naar London, hier ben ik in contact gekomen met een zuster die mij over Solace vertelde. Wat mij het meeste aansprak aan solace was de professionele uitstraling. Als vrijwilligster ga je door een rigoreus proces, waarin je gevraagd word het sollicitatie formulier in te vullen, referenties door te geven. Ook vond er een officieel sollicitatie gesprek plaats.

Ik was dan ook blij dat ik uitgekozen was om de training te volgen en aan het werk te gaan als hulpverleenster. Al na de eerste dag van de training wist ik: dit hebben we in Nederland ook nodig. Ik ben dan ook meteen naar Umm Raiyaan (oprichtster en directeur van Solace UK en Solace NL) gestapt en heb haar gezegd dat ik dacht dat dit ook in andere landen nodig was.

Omdat Solace natuurlijk al lange tijd bestaat in het Verenigd koninkrijk en al jaren op een succesvolle manier meer dan 1000 zusters heeft begeleid hebben we het wiel gelukkig niet hoeven uitvinden. Wij willen daarom dezelfde diensten aanbieden die in solace UK worden aangeboden, nl. Individuele doelgerichte hulpverlening aan bekeerde zusters in moeilijkheden. Alhoewel we in de basis dezelfde hulpverlening bieden als Solace UK, zullen wij onze diensten wel toespitsen op de behoeften aan de ummah en de bekeerde zusters in Nederland.

 

Solace is nog niet zo bekend in Nederland, wat hopen jullie voor bekeerde zusters in moeilijkheden te betekenen?

Onze doelstelling is dat geen enkele bekeerde moslima, of zij nu net bekeerd is of al jaren moslima is alleen door moeilijkheden zou hoeven gaan, en dat is in het kort wat wij voor bekeerde zusters in moeilijkheden zouden willen betekenen.

Een dienst waar bekeerde zusters in moeilijkheden gebruik van kunnen maken om aan hun doelen te werken en, om uiteindelijk haar eigen leven weer alleen in kan richtten zoals zij dat zelf zou willen, zonder dat zij hulp van buitenaf nodig zou hebben. Een dienst waar zij haar problemen in een vertrouwelijke omgeving kan bespreken en waar zij op een begripvolle manier zal worden begeleid door een speciaal getrainde hulpverleenster. Een dienst waar zij haar religie, haar islam kan bespreken en ontdekken met behulp van een hulpverleenster, en dit alles met het islamitische ethos als uitgangspunt.

Daarnaast willen wij meer begrip vanuit de wijdere gemeenschap omtrent de moeilijkheden waarmee bekeerlingen te maken krijgen en bieden wij een adviserende rol omtrent de omgang en ondersteuning aan bekeerlingen in moeilijkheden.

 

Hoe kunnen bekeerlingen jullie contacteren, en welke hulp kunnen zij van jullie verwachten?

Wij willen het aanmeldproces voor bekeerlingen zo makkelijk mogelijk maken en daarom hebben wij verschillende manieren waarop een zuster zich voor ondersteuning kan aanmelden. Zij kan onze website bezoeken op www.solacenederland.nl en dan kan zij onder het kopje “vraag ondersteuning aan” het aanmeldformulier downloaden, invullen en via email naar ons terugsturen.

Ook kan een zuster die ondersteuning nodig heeft telefonisch contact met ons opnemen op 06-45823026 of zij kan ons met vragen mailen naar info@solacenederland.nl

Wij bieden onze clienten een persoonlijke doelmatige ondersteuning aan van een professionele hulpverleenster. De hulpverlening is erg uitgebreid en is persoonsgebonden, dus is afhankelijk van de hulpvraag en de moeilijkheden van de client.

 

Als mensen jullie willen helpen, kan dit en waarin is hulp nodig?

Afgelopen jaar hebben wij vrijwilligsters geworven voor de hulpverleningsfuncties, en alhamdullilah met de gunst van Allah (swt) hebben wij in Oktober een groep enthousiaste en competente hulpverleensters getraind en klaargestoomd om als hulpverleenster aan de slag te gaan. Deze zusters doen geweldig werk in het ondersteunen van bekeerlingen.

Afhankelijk van het aantal aanmeldingen zullen wij in de toekomst bekijken of wij opnieuw hulpverleensters nodig hebben en wij zullen dit via social media adverteren.

Daarnaast kunnen wij altijd hulpverleensters gebruiken , dus mocht je interesse hebben in een andere dan de hulpverleningsrol dan kun je contact met ons opnemen op info@solacenederland.nl.

Ook zijn wij een stichting en dus afhankelijk van giften van de gemeenschap, en wij hebben dus altijd financiele ondersteuning nodig, zodat wij onze clienten de hulp die zij nodig hebben kunnen bieden. Meer informatie betreffende donaties en onze bankgegevens kun je vinden op onze website, www. Solacenederland.nl

 

Is er nog iets dat je ons graag wilt meegeven?

Wij zouden graag meer bewustzijn in de gemeenschap willen creeeren omtrent de behoeften en moeilijkheden waar bekeerlingen vaak te kampen hebben. De Islam is de snelstgroeiende religie in de wereld en de hulpverlening vanuit de gemeenschap dient zich hierop aan te passen.

Ook willen wij onze bekeerlingen meegeven dat zij niet in stilte hoeft te lijden, dat wij er voor haar zijn en dat wij haar zullen ondersteunen in haar moeilijkheden en haar zullen helpen om haar doelen te bereiken inshaAllah. Geen enkel probleem is te klein of te groot.

Wij hopen dat wij het, samen met de ummah voor elkaar krijgen om bekeerlingen zich thuis te laten voelen in de gemeenschap, dat zij de ondersteuning ontvangen die zij nodig hebben, en dat zij ondersteund zal blijven worden, zodat zij niet alleen door moeilijkheden hoeft te gaan, zij zich niet eenzaam hoeft te voelen, en zij de islam niet zal verlaten.

Mocht jij dit nu lezen en net bekeerd, al jarenlang of wellicht nog helemaal geen moslima zijn, wees dan niet verlegen om met Solace contact op te nemen. Ik weet hoe het voelt om geen contact te durven zoeken ”omdat je je groot wilt houden” of ”omdat ze toch niks voor je kunnen betekenen”.

Maar geloof mij als ik dit zeg, iedereen heeft iemand nodig. En als ik de tijd zou kunnen terugdraaien had ik het maar al te graag gedaan. Je staat er namelijk niet alleen voor, en het hoeft ook helemaal niet zo te zijn. Niet als je het heft in eigen handen neemt.

Comments (2)

 1. Salaam aleikum, we willen jullie graag ondersteunen n mss kunnen we een afspraak maken in shaa Allah
  Zelf zijn we n vrouwengroep Hawae Educatie & hulporganisatie in Amsterdam Noord.
  Onze website is hawae.org

  1. Wa aleikuum salaam wa rahmatulahi wa barakatahu, wat geweldig! Mocht je vastlopen met het contact zoeken help ik graag.

   Veel liefs,
   Aicha

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare