Blog

Het gras is altijd groener… – Marokko of Nederland?

photo-1518439532222-5dcc881e74b8
De Islamitische huisvrouw

Het gras is altijd groener… – Marokko of Nederland?

Het is een discussie die flink op gang is: Marokko of Nederland? Wat is het beste voor mijn kinderen, ons geloof maar ook onze innerlijke rust? Waar je ook bent, het gras lijkt altijd groener aan de andere kant. Ik vraag mij af of wij wel weten wat het beste voor ons is, en of wij de waarheid wel echt in de ogen durven te kijken. 

Voors en tegens
Recruiters trekken echt alles uit de kast: De altijd schijnende zon, de zalige ontbijtjes en natuurlijk de adhan die wij 5 maal per dag mogen horen. Deze staat centraal aan de islamitische vrijheid die wij hier hebben. Het leven tussen de moslims en het goede voorbeeld die je kinderen hierdoor krijgen. De winkels zijn altijd open, en iedereen begroet elkaar hier met een lach en een groet. Hier is iedereen je broeder en zuster.

Ondertussen laat de tegenpartij ook van zich horen: De adhan is zowaar alles wat islamitisch is aan Marokko. Zoveel corruptie, armoede en wantrouw op straat. Je kan niemand vertrouwen, en echt alles draait om geld. Dit is toch helemaal geen goed voorbeeld voor mijn kinderen? Die zalige ontbijtjes hebben wij geen tijd voor, om namelijk een goede school voor mijn kinderen te kunnen betalen werk ik mij drie maal in de ronde, en zelfs dan is het niet genoeg.

‘Islamitisch verantwoord’
Ik wordt een beetje moe van deze discussie. Maar dan ook echt heel moe. Ik denk namelijk dat veel geen idee hebben wat het inhoud om onderzoek te doen naar een land, en waar ze hiervoor echt naar moeten kijken. Ik zie dat mensen hun emigratie baseren op zonnige Facebook foto’s, en op het feit dat Marokko een ‘islamitisch’ land is. Hierbij gooien ze het woordje hijrah en al snel vind men het hun plicht om te emigreren.

Nu ben ik niet de juiste persoon om te beoordelen of Marokko een islamitisch land is of niet. Wel kan ik je zeggen dat het op straat niet te zien is. Niet aan het gedrag van de mensen, de wet, de kleding of het onderwijs (behalve specifieke islamitische scholen, maar goed, die zijn er natuurlijk overal). Ik denk dat er geen enkel land is die ‘islamitisch verantwoord’ voor je kinderen is. De praktisering van je geloof moet komen uit je eigen gezin, en uit je eigen opvoeding. Het is heel makkelijk om hierbij het land waarin je woont de schuld te geven, maar puntje bij paaltje zijn je kinderen een reflectie van jezelf natuurlijk.

Ook ik dacht dat Marokko perfect zou zijn voor mij als moslim. Mijn hart verlangde naar hijrah en dat is wat ik dacht te doen. Ik ben erachter gekomen dat Marokko helemaal niet zo islamitisch is. Alle vrijheden die ik heb gekregen toen ik moslim werd, die betekenen hier helemaal niks. Niet in de Marokkaanse cultuur, en al helemaal niet in de wet. Toen ik wilde trouwen werd mij zelfs gezegt dat ik bij politie beter geen gewaad aan kon doen, maar een tuniekje, anders zouden ze moeilijk doen. Het was een pijnlijke realiteit dat je als praktiserende moslim hier net zoveel op je tenen moet lopen als in Nederland. En weet je wat, dit doet eigenlijk veel meer pijn. Want van je broeders en zusters verwacht je meer, ze horen beter te weten.

Ik kwam erachter dat hijrah per persoon een andere betekenis heeft, en dat hijrah overal gedaan kan worden. Zelfs in de niet islamitische landen. Of dit nu een stad, land of gebied is. Dit hangt geheel van jouw situatie af en hoe deze plek jou als moslim kan verrijken.

Beweegredenen
Waar je echt naar zou moeten kijken is jullie karakter, en dat van je kinderen. Wat zijn jullie zwaktes als gezin, en wat maakt jullie als persoon gelukkig? Iedereen is anders, en daar is niks mis mee. De reden dat ik graag naar Marokko wilde was heel simpel: Ik was net bekeerd en had veel moeite met het waarderen van wat ik had. Ik wilde terug naar de basis, en begrijpen wat er voor mij echt toe deed. Oog in oog komen te staan met mijzelf en met het leven wat ik had. Ik wist dat een land als Marokko mij hiermee kon helpen. Of ik ooit weer zal verhuizen gaat afhangen van verdere doelen en dromen.

Zo heeft iedereen zijn eigen beweegredenen. De een wilt terug naar zijn roots, de ander is Nederland gewoon zat. De tweede reden baart mij zorgen. Zo denken wij allemaal dat het gras groener is aan de andere kant. begrijpelijk, zo zit de mens nu eenmaal in elkaar. Maar dit is ook heel gevaarlijk. De een zal namelijk super gelukkig worden in Marokko, en de ander zwaar depressief. Waarom? Omdat wij allemaal anders zijn. Met onze eigen dromen en onze eigen ambities.

Is jouw droom, carriere maken in de online marketing? Dan zou ik Marokko van je lijst afhalen, geld buiten Marokko uitgeven of investeren is namelijk heel lastig vanaf een bepaald bedrag. Is jouw droom echter een stuk land opkopen en met je pensioen in de zon genieten, dan is dit het juiste adres. Ditzelfde geld voor je karaktereigenschappen. Ben jij een moraalridder, en kan je echt niet tegen onrecht of corruptie? Dan zal je hier een zware tijd tegemoet gaan. Ben jij een ‘leef en laat leven’ mens, en wil jij gewoon vanuit je werk op een terras je bakkie doen? Dan zal niemand je hierin tegenhouden.

Hoe dan ook, ga vooral na hoe jij als persoon in elkaar zit, en laat hierbij alle algemene adviezen en recruiters achterwegen. Ga hier eens voor een paar maanden heen, en werk hier voor je geld. Want alleen dan kan je deze keuze op realitische wijze maken, dit zonder tegen jezelf te liegen. Mocht je geen kinderen hebben zou ik zeggen ga er gewoon voor, laat alles over je heenkomen en boek gewoon een ticket terug als het je niet bevalt. Want zo simpel is het eigenlijk.

Geen land is beter als het andere, en het is geen schaamte als jij je ergens niet kan aarden en de ander wel. Enkel persoonlijke ervaringen, en individuele dromen. Zie de wereld als een geheel, waarbij elk land voor een andere persoon is weggelegt. En AUB stop met het discusseren hierover, want niemand maar dan ook niemand kan voor de ander bepalen wat beter is.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare