Blog

Ik weiger mij over te geven aan angst

photo-1512045519129-eb9ceb788555
Artikels

Ik weiger mij over te geven aan angst

Het is weer zover. Gasaanvallen, terroristische aanslagen en de bijbehorende haat en verwijtingen die hierbij aan te pas komen. Geen land lijkt meer veilig, en dat zijn ze ook niet. Want weetje, dit is eigenlijk altijd al zo geweest. Waarom wij niet van het verleden willen leren is de echte vraag. Angst en haat, het komt vanuit alle hoeken en richtingen. En ik weiger mij hieraan over te geven.

Perspective matters
Als migrant ziet je tijdlijn er vaak heel anders uit dan de achterblijvers. Het is alsof je tijdlijn met je mee reist. ‘Wereldvrouwen’, ‘Nederlanders in het buitenland’, ‘Married to a Moroccan’ en ga zo maar door. Allemaal groepen waarin ervaringen worden gedeeld, vanuit een perspectief die vaak een stuk beter onderbouwd zijn dan de algemene burger. Dan een persoon die nog nooit uit zijn comfort zone is gestapt. Deze mensen hebben gereisd, de wereld en zijn problemen met eigen ogen ervaren, en hebben hierdoor een veel bredere kijk op de wereld. De groter je internationale netwerk, de minder je het nieuws nodig hebt. En dus ook de sneller je door hebt wanneer je een bepaalde richting wordt opgestuurd. Een richting waar je eigenlijk helemaal niet heen wilt.

Ik heb het over een richting die je haat versterkt, en je angst laat overwinnen. Die je het gevoel doet geven dat alles de schuld is van een en dezelfde persoon. Een gevoel dat je menselijkheid doet verdwijnen, en je doet terugkeren naar je eerste basisbehoefte: Veiligheid. En ik denk dat wij allemaal weten, dat een mens in alles in staat is om deze basisbehoefte te vervullen. Neem daar een pasgeboren baby en een bezorgde vrouw bij, en al snel heb je een boze massa die er alles aan doet om ‘hun soort’ de beschermen tegen het zogenoemde kwaad.

Kennis is macht
Als je vervolgens naar de cijfers gaat kijken, dan is de kans dat je overlijd aan kanker of een verkeersongeluk eigenlijk veel groter dan tijdens een terroristische aanslag. Sterker nog, er zijn een hoop oorzaken waarbij het percentage een stuk hoger ligt. Maargoed, ik wil het hier eigenlijk helemaal niet over cijfers of percentages hebben. Ik wil het hebben over ons, als mens. Want wat is er toch met ons aan de hand? Realiseren wij ons niet dat oorlogen en onderdrukking al eeuwen aan de gang zijn? Waarom willen wij niet leren van het verleden, en ervoor zorgen dat dezelfde fouten niet opnieuw gemaakt worden?

Wij, als mensheid, moeten er voor elkaar zijn in tijden van conflict. Of is dat juist niet het probleem? Dat de polarisatie de problemen alleen maar groter maken? “Wat de boer niet kent vreet hij niet.” En dit is exact het probleem. Het is namelijk heel makkelijk iets aan iemand wijs te maken, wanneer deze niks over het onderwerp in kwestie weet. Kennis is macht. En dat is precies wat er onbreekt in onze maatschappij.

Allemaal verantwoordelijk
Alles wordt klakkeloos overgenomen, in beide kampen. De moslims wordt verteld dat alles een groot complot is. Elke pvv’er is gevuld met haat en agressie, en elke blanke is tegen je. Ze zullen er alles doen om onze vrijheden en rechten af te pakken en ons op te sluiten als tweederangs burgers. Ondertussen wordt hetzelfde gedaan aan de andere kant. Buitenlanders (en vooral moslims), hebben als enige doel Nederland overnemen en al onze rechten liquideren. Ze zijn agressief, vrouwonderdrukkend en hebben geen respect voor de Nederlandse normen en waarden.

Zie je wat hier gebeurd? Beide zijn bang voor de ander, en beide zijn bang om hun vrijheden te verliezen. Dit terwijl beide kampen verkeerd geinformeerd worden, en beide steeds verder van elkaar afdrijven. Dit zorgt er vervolgens voor dat de angst en haat alleen maar versterkt wordt. Ondertussen kijkt ‘de neutrale’ kant hulpeloos toe. Die durven ondertussen hun mond niet meer open te doen. Niet tegen de moslim, en niet tegen de extreem rechtse.

Wanneer er dan een conflict plaatsvindt krijg je dat er zwijgend wordt toegekeken. Niet omdat elke blanke tegen dat islamitische meisje is dat wordt uitgescholden, en ook niet omdat alle Marokkanen willen dat die vrouw wordt lastig gevallen. De neutrale mens is bang, bang voor elk soort conflict. Uit welke hoek dit ook komt. Ondertussen hebben zij niet door dat zij helemaal niet meer zo neutraal zijn. Want wie toekijkt zonder in te grijpen, is net zo goed deel van het probleem.

Ik ben moslim en Nederlander. Ik ben niet neutraal, noch maak ik deel uit van een kamp. Ik probeer met iedereen in contact te komen, en gedachtes uit te wisselen. Ik wil iedereen begrijpen. Zelfs de extremist, of deze nu de PVV aanhangt, of IS. Want pas als wij elkaars angsten begrijpen, kunnen wij deze bestrijden. En stiekem, hoop ik dat jullie dit ook zullen doen. Want alleen dan heeft de maatschappij echt een kans.

 

Comment (1)

 1. Nanda Bakker

  Dit is heel waar en goed uitgelegd. Oorlogen en strijd is er al eeuwenlang tussen volken en landen. Het begint met de angst en de ander eigenschappen toekennen of depersonaliseren. Als je verder kijkt en inderdaad de wereld hebt gezien besef je deze dingen en besef je dat ook die ander of zogenaamde tegenstander ook maar een mens is gestuurd door een bepaalde ideologie. Ideologien zijn gevaarlijk

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare