Blog

Minimalisme als natuurlijk medicijn – De top 5 voordelen van minimalistisch leven

photo-1504204267155-aaad8e81290d
Minimalism

Minimalisme als natuurlijk medicijn – De top 5 voordelen van minimalistisch leven

Voordelen van minimalistisch leven? Dat zijn er nog al wat. Dat het je veel tijd bespaard en mentale rust geeft is voor veel wel bekend. Maar dat de effecten van een simpel bestaan nog net wat dieper gaan, staan veel mensen niet bij stil.

Overconsumptie en sociale druk zijn wereldwijd een groeiend probleem, hierin is Nederland geen uitzondering. Toch zijn mijn man en ik enorm geschrokken van de impact die het heeft op de mentale gezondheid van de Nederlandse bevolking.

In vergelijking met Zweden en Marokko hadden wij tot nu toe nog niet zulke hoeveelheden aan mentale problemen en burn-outs gezien eigenlijk. Dit in combinatie met de drang deze problemen weer op te lossen met nog meer consumptie. 

Dus vandaag wil ik het hebben over de voordelen van een meer simpel bestaan, en waarom een minimalistische levensstijl ons enorm heeft geholpen om te acclimatiseren in onze drukke Nederlandse maatschappij.  


Duurzaam en geldbesparend

Bij een minimalistische levensstijl moet je aan het volgende denken: Je gebruikt alleen wat je echt nodig hebt, of wat emotionele waarde heeft.

Sinds wij deze regel in ons gezin hebben toegepast zijn verassend genoeg onze spaarrekeningen enorm gegroeid. Ineens was er ruimte voor gezonder en duurder eten en grotere uitgaves, en bleef er altijd wel geld over voor kwaliteit, ontspanning en vakanties. Grappig eigenlijk omdat je bij een minimalistische levensstijl vaak denkt aan armoede en weinig geld.

Nutteloze decoratie items en plastic speelgoed. Goedkope sieraden en tassen die na een paar maanden verkleurde of uit elkaar vielen. Aan dit soort dingen moet je denken. Items die vaak in een hoek worden gegooid, maar toch de maandelijkse kosten enorm opkrikken. Je zal het waarschijnlijk niet geloven, maar vroeger had ik een inloopkast gevuld met dat soort zooi.

Puntje bij paaltje draag je in het dagelijks leven vaak toch dezelfde favorieten items. De rest draagt spijtig genoeg enkel bij aan kinderarbeid, een slecht milieu en een gat in je spaargeld. Het eindigd ergens op de bodem van de oceaan, of in de meeste gevallen in een container na 5 jaar in jouw kast te hebben gelegen. Onnodig en hartverscheurend als je er een minuut bij stilstaat.Mentale rust voor ouder en kind
In Marokko leefde wij voor onze huidige begrippen nog best materialistisch. Het hele huis was bezaaid met speelgoed en kleding, en als kersverse ouders waren we drukker met het zoeken naar een moment van rust en slaap, dan het realiseren dat we ons bevonden in een orkaan van clutter. Achteraf gezien waren wij veel meer energie kwijt aan al onze zooi en het bijhouden hiervan, dan dat dit echt door het nieuwe ouderschap kwam.

Het was toen wij onze reis naar Zweden plande dat wij geconfronteerd werden met hoeveel wij eigenlijk hadden. Zoveel dat na de verkoop, er nog stapels overbleven met items die het niet waard waren om te bewaren, maar ook zo weinig waarde hadden om er geld voor te vragen. De hele familie werd uitgenodigd en alles werd weggegeven. Poef, in een middag was alles weg. Dit gevoel had eigenlijk heel kaal en eng moeten voelen, maar dat deed het niet.

Hierop volgde een reis van een half jaar door Zweden, met het minimale wat wij nodig hadden. We leefde in een stuga (een soort Zweeds bungaloo huisje) en hadden beperkte opslag. Het was echt geweldig, en hierdoor hebben wij geleerd hoe weinig je eigenlijk nodig hebt om tot elkaar te komen. Nog nooit was ons zoontje zo kalm en zonder prikkels, en ook wij waren veel meer met de natuur en ons als man en vrouw bezig als voorheen.

Nu zijn wij terug in Nederland in een groot huurhuis met voor en achtertuin, zolder en talloze extra kamers. Ons doel? Onze spullen zo minimaal te houden als in Zweden, met als uitzondering planten, planten en nog een planten. Het effect tot nu toe? Een hecht gezin, geen onnodige schoonmaak diensten, en rust in onze lichaam en geest.

Elke hoek van het huis wordt nu gebruikt als speel of sportruimte, hierdoor is onze levensstijl ook een stuk creativer en productiever geworden. Het huis nodigt uit tot bezig zijn, en nieuwe dingen proberen. Ook dit is bewezen bij te dragen aan de gezonde geest, want beweging en het prikkelen van je brein maakt gelukstofjes aan.

En dit is iets wat je hard nodig hebt in een maatschappij waarin alles buitenshuis tot in de puntjes wordt gepland, en iedereen op de tijd leeft. Aan het eind van de dag moet je huis een oase van rust en geluk zijn, en niet andersom. Want als wij ons thuis niet meer kunnen ontladen, waar dan wel?

 Zelfverzekerder – Minder keuzestress
Het niet meer volgen van trends of merken kan op het eerste zicht lijken op verlies van sociale status, maar in de realiteit heeft het juist het omgekeerde effect. Tuurlijk kopen wij nog wel merk spullen, maar om de juiste redenen, en dat is juist less is more.

Onze kledingkast is schaars gevuld met enkel dat wat wij nodig hebben. Met kwaliteit waardoor het ons een betere eigenwaarde geeft, duurzamer is en langer meegaat. En dit geldt overigens voor alle spullen die wij kopen, alhoewel kleding een mooi en duidelijk voorbeeld is. Miskopen komen bijna niet meer voor omdat wij bewuster nadenken over wat wij aanschaffen, en of wij dit echt nodig hebben. Een nieuw kledingstuk is ter vervanging van een ander, en zo blijft bij ons het doel van kleding zoals het ooit bedoeld was. Om. ons. te. kleden.

Al de bijkomende keuzestress, opinie van andere en verspilling voor je bankrekening en milieu is niet meer aan ons besteed. En daar ben ik enorm blij mee. Dit zorgt voor een zorgeloze start van de dag, en zal je werkdag aanzienlijk relaxter maken. Vergeet niet, het zijn de kleine factoren op een dag die zich namelijk opstapelen tot een burn out, of scheurtjes in een relatie, en elk moment van rust kan hierbij helpen.Minimalistisch leven maakt gezonder?
In mijn vorige blog heb ik al wat uitgebreider gepraat over onze keuze om op de grond te eten en slapen, en de bijbehorende gezondheidsvoordelen die deze met zich meebrengen. Vandaag ga ik daar nog iets gedetailleerder op in.

Door minimalistischer te leven verwijder je namelijk niet alleen een hoop rommel uit je huis, maar zorg je er ook voor dat je mentaal met veel minder bezig bent. Je ruimt dus ook een hoop ‘openstaande laden’ in je hoofd op.
Het stresshormoon wat je namelijk aanmaakt tijdens hectiek of rusteloosheid maakt namelijk een hoop kapot.

Ken je dat opgeluchtte gevoel wanneer je een to do list hebt afgewerkt? Dat zijn je hersenen die even tot adem komen, en dat heeft iedereen nodig voor een goede mentale gezondheid. De moslimlezers onder ons zullen dit gevoel maar al te goed begrijpen, zo hebben wij 5 keer per dag een moment waarop wij tijd vrijmaken voor ons gebed. Een kort moment van de dag om even op te laden, en vol energie de dag weer aan te kunnen.

Het is bewezen dat stress een grote factor speelt bij veel serieuze ziektes, en dat dit je immuunsysteem enorm aantast. Een kalmer bestaan is dus niet alleen beter voor je spaarrekening, het milieu of je tijdsindeling, maar het heeft ook een groot effect op je algemene gezondheid. En dat vind ik best een punt wat vaker in onze maatschappij besproken mag worden.

Volgende keer ga ik het hebben over welke simpele stappen je kan ondernemen om meer plaats te maken voor rust in je leven, en deze voordelen van een minimalistische levensstijl toe te kunnen passen. So to be continued in shaa Allah!

*Toevoegingen of vragen? Alles en iedereen is welkom, het artikel mag gedeeld worden met de orginele link.

Comments (4)

 1. Yasmien

  Wat inspirerend Allahouma barek

  Ik lees graag een vervolg hoe dit geleidelijk te bereiken

 2. Salaam alaikom,

  Wat inspirerend om te lezen! Ik probeer al een tijdje minimalistischer en duurzamer te leven. Het gaat nog niet zoals ik wil maar ik maak stappen zal ik maar zeggen. Deze blog geeft weer een duw in de goede richting. Thanks for sharing!

 3. Umm Assiyah

  Assalam ‘aleykūm wa rahmatullāhi wa barakatu,
  Dit is de eerste blog wat ik lees op je pagina and i’m already hooked! Allahuma barik ik wil meer van je lezen en Subhan Allah na het lezen wil ik mijn kast leeghalen want ik heb teveel (onnodige spullen)

  1. Wa aleikum salaam wa rahmatulahi wa barakatahu,
   Ah so very honored!

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare