Blog

Waarom wij op de grond eten (en slapen!)

IMG_20181130_094425_088
Minimalism Nature

Waarom wij op de grond eten (en slapen!)

Oke, vandaag wil ik het even over iets heel anders hebben. Destijds plaatste ik namelijk een foto van Adam’s nieuwe aanwinst op Instagram: zijn tipi tent! Toevallig werd door deze foto ook zichtbaar dat wij op de grond slapen, en inderdaad, Adam dus ook. Sinds die dag heb ik veel mailtjes en reacties gehad op deze foto, waarvan veel volgers enorm benieuwd waren naar de reden hierachter, en waarom wij hiermee begonnen zijn.

 

Hoe is het begonnen?

Wellicht is het hierbij handig om te vermelden dat dit geen drastische keuze is geweest. Bij ons is het er eigenlijk op natuurlijke wijze ingeslopen. Zo is het in landen als Japan en Marokko eigenlijk heel normaal om op de grond te slapen. In ons geval gebeurde dit in Marokko best vaak wanneer de hele familie bleef slapen.

Het was in Marokko waar Ayoub als ik erachter kwamen dat wij steeds vaker de vloer verkozen boven ons matras, en en zo steeds vaker begonnen af te wisselen. Bijzonder was dat zelfs tijdens mijn zwangerschap van Adam, ik steeds vaker de grond boven mijn bed verkoos, dit juist door de stevige ondergrond, en de stabiliteit die hiermee gepaard ging.

Een paar jaar later, na ons avontuur in Zweden en Marokko, hebben wij er toch voor gekozen de komende jaren hier in Nederland te verblijven. Een prachtig huis was gevonden, en langzamerhand kon de inrichting beginnen. En toen kwam het dilemma. Een Marokkaanse salon of Hollandse hoekbank? Een simpel hout bed, of toch lekker laag aan de grond een matras?

We keken elkaar aan en wisten eigenlijk al meteen dat het geen van beide ging worden. Want tja, wie koopt er nu een bed om er vervolgens niet in te slapen? Of een bank om niet op te zitten? En zo werd het idee geboren om lekker op ons gevoel af te gaan, en langzaam maar zeker een huis te vullen met items waar wij enkel 100% achter stonden.

Tot nu toe is het huis nog verre van klaar (i know, i know, we zijn een stelletje chaotische workaholics), maar hier zijn alvast wat sfeer impressies van hoe wij leven! Hierbij wil ik ook meteen de hoofdredenen delen waardoor wij de knoop hebben doorgehakt m.b.t. het laag aan de grond eten en slapen. En wellicht om jullie iets mee te nemen in onze manier van denken en leven. Ik ben enorm benieuwd naar jullie reacties, laat ze dan ook vooral achter in de comments.

Flexibiliteit & juiste slaaphouding
Matrassen zijn natuurlijk een geweldige uitvinding, mits je een super luxe hebt met de juiste kwaliteit en structuur. Helaas komt dit tegenwoordig nog maar zelden voor. Het probleem wat hierdoor veroorzaakt wordt is dat wij in onze slaap een soort kuiltje creëren in het matras, en dit zorgt ervoor dat je rug structueel een verkeerde houding aanneemt wat voor chronische rugklachten kan zorgen. Hierbij zorgen matrassen ervoor dat wij in onze slaap vooral rusten op ons weefsel, i.p.v. onze botten (die daarvoor gemaakt zijn), dit door de minder harde ondergrond. Dit is niet alleen slecht voor je bloedsomloop maar zorgt er ook voor dat je lichaam zijn van nature correcte slaaphouding niet meer aanneemt, en dit zal je lichaam je door de jaren heen niet in dank afnemen. Ik persoonlijk merk nu juist dat wanneer ik in een hotel of andere locatie met matras heb geslapen ik op sta met rugpijn. Dit omdat mijn rug hier niet meer aan gewendt is.

Ook helpt het laag aan de grond eten en slapen voor een dagelijkse work out, en het in zijn algemeen gezond houden van je lichaam. In ons drukke westerse leven is er vaak bijna geen tijd om naar de sportschool te gaan, en voor je het weet ben je 70 en weet je niet meer hoe het was om een keer te bukken. Doordat wij laag aan de grond leven wordt je geforceerd om een juiste houding aan te nemen bij het opstaan en zitten, hurken en oprapen.

Een beetje zoals die vervelende apps die je om het uur zeggen een squat te doen, of je arm in de lucht te zwaaien. Alleen dan kan je hem niet wegklikken, en weet je op een zeker moment niet meer beter, of hoe het was zoiets vervelend te vinden. Ik kan nu al zeggen dat ik mij bijvoorbeeld veel energieker en ‘losser’ in mijn gewrichten voel als voorheen. En dat heeft alles te maken met het simpelweg vaker bewegen op de juiste manieren.

Nu zullen er vast een paar fysiotherapeuten opstaan en zeggen, maar op een harde ondergrond slapen is ook niet goed, want dan lig je helemaal plat en dat is je rug van nature ook niet! Maar goed, niemand zegt dan ook dat dit noodzakelijk is. Wat vaak wordt verstaan onder “op de grond slapen” is het laag aan de grond slapen, op een dunne bodem, zoals bijv. een Japanse futon of een dun laagje dekens. Dit om inderdaad net genoeg vering te bieden voor de natuurlijke stand van je rug.

Hygiëne, rust & ruimte

Het voordeel van op een futon of op een dun laagje dekens slapen is ook dat het dagelijks kan luchten. Je staat op, rolt je bed op en klaar ben je. Je kan het wassen, en makkelijk en goedkoop vervangen wanneer nodig. Een stuk goedkoper en schoner dan een matras in mijn beleving. Wist je bijvoorbeeld dat je matras door de jaren heen steeds zwaarder wordt? Dit komt door het groeiende aantal bacteriën en de hoeveelheid zweet die hierin wordt opgeslagen.

Persoonlijk is dit een van de highlights van het op de grond slapen voor mijn partner en ik: Je huis komt namelijk echt tot leven, en een grote schoonmaak wordt veel gemakkelijker. Elke kamer kan benut worden voor hobbies, DIY’s, fotoshoots, yoga, voetbal en ga zo maar door. Dit omdat in ons geval er geen sprake is van een bank die vast staat of bedden op welke kamer dan ook. Het huis is open en ruimtelijk, en kan voor elk doel gebruikt worden. En voor types als Ayoub en mij (die iets te vaak met een tijdelijk en kinderlijk of gestoord plan komen), is dit een echte uitkomst!

En stiekem, heel stiekem zorgt en ‘laag aan de grond leven’ vooral voor innerlijke rust. Je mag nu best een eyeroll doen, dat vind ik niet erg haha. Voor ons is er namelijk niks fijner dat in onze achtertuin een bak thee drinken op een dekentje, of in kleermakerszit een boekje met Adam lezen. Het verbind mij met de natuur, en maakt mij nederig en onmaterialistisch. Een dagelijkse reminder naar het simpele leven, en het niet altijd kunnen kopen van geluk. En dit is iets wat ons keer op keer weer gelukkig maakt. 

 

As promised: welcome to our home!

 

Deco items:

And how we sleep!

Comments (8)

 1. Angela

  Hier in Turkije vooral hier in het dorp eten en slapen de meeste buren ook op de grond. Ik ben al wat ouder, 53, maar mij lukt het niet. Ik weet nooit waarnatoe met mijn lange benen. Ook de rechte zithouding heb ik niet meer. Ik val naar voren hahaha. Maar ik vind het veel gezelliger op deze manier te eten.
  Wij zijn veel verleerd met onze luxe.

 2. Perz

  Ziet er gezellig uit!

  1. Thanks!

 3. Hanane

  Super leuk, Allahoema bareek! Wij overwegen dit ook in scha’allah , vanwaar heb jij die zitkussentjes? Baraka Allahoe feeki

  1. Ameen, van de Ikea!

 4. Alweer een leuk en inspirerend artikel! Ik ben nog wel even bezig hier op jouw blog. 😀

 5. AnneDP Langeveld

  Mooie energie en ontwikkeling! Ik heb als spiritueel mens net mijn hele huis leeggehaald wat een hele opluchting was…..en slaap nu ook heerlijk op de grond!

  1. Ah heerlijk!

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare